Горещи новини

Нова магистрала чука на вратата, ето къде пътищата се превърщат в скоростни

Нова магистрала чука на вратата ето къде пътищата се превърщат в скоростни

„Един от ключовите приоритети, залегнали в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ за следващата година, е възлагането на идейни проекти с пълни геоложки проучвания и изработването на Подробни устройствени планове за 20 изключително важни първокласни пътни участъка, които да достигнат габарит на скоростни пътища“.

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Той участва в деветата годишна конференция на тема „Безопасна инфраструктура“, организирана от Българската браншова асоциация „Пътна безопасност“, съобщиха от Министерството.

Участъци

Сред трасетата, които ще бъдат разширени, са по направлението Русе – Разград – Шумен, Силистра – Шумен, Шумен – Ямбол, Ямбол – Лесово, Бургас – Малко Търново, Свищов – Русе, Враца – Оряхово и др.

„Това са участъци от републиканската пътна мрежа, които са залегнали в националната ни концепция за пространствено развитие и които следва да бъдат двигателят на регионалното развитие“, подчерта министърът и допълни, че целта е да се създадат условия за подобряване на пътната безопасност, за намаляване на пътния травматизъм и за подобряване на жизнения стандарт и начина на живот на българските граждани.

„За да има едно добро утре, трябва да започнем от днес, а днес е функция на това, което сме правили вчера“, заяви още регионалният министър и още веднъж подчерта, че е важно да се планира дългосрочно, защото досега държавата е планирала големите цели, но са пропуснати малките.

Пред участниците във форума министърът изтъкна важността на развитие на транспортните оси в посока север-юг, но и беше категоричен за неотложността на изграждане на още четири, в посока запад – изток.

В този контекст още тази година АПИ ще възложи идейно проектиране на по една допълнителна лента на автомагистрала „Тракия“ поне в участъка между София и Пловдив, съобщи министърът.

Амбиция

Амбицията на настоящото ръководство на министерството е този или следващия месец да бъде предложен и механизъм, който да позволи строителството на магистрала „Хемус“ да продължи.

Екипът на министерството и на АПИ е в готовност да започне строителството и на последния етап от магистрала „Струма“, заяви още Цеков. Той уточни, че това може да стане веднага след като получи одобрението на Европейската комисия.

На конференцията регионалният министър съобщи още, че и за скоростния път Видин-Ботевград вече са преодолени териториално-устройствените и инженерно-техническите въпроси и до края на 2025 година пътят трябва да бъде завършен.

За съжаление обаче работата по трасето Монтана – Мездра ще трябва да започне отначало, обясни Цеков.

Скоро трябва да започне и строителството на участък от магистралата Дупница – Гюешево, стана известно от думите на министъра, след като тази година вече има сключен договор за изработка на Подробен устройствен план и технически проект.

Поръчка

В края на есента се очаква АПИ да обяви обществена поръчка за участъка от Бяла до Велико Търново – част от магистралата Русе – Маказа, остава трасето Велико Търново – Маказа, до гръцката граница и връзките с магистралите „Тракия“ и „Марица“.

Магистрала „Черно море“ в момента е във фаза екологична процедура и се очаква проектирането и строителството да започне в рамките на следващата или началото на по-следващата година, обясни още Цеков.

Националната концепция за пространствено развитие на България до 2025 г. е средносрочен стратегически документ, който дава насоките за устройство, управление и опазване на националната територия и акватория и създава предпоставки за пространствено ориентиране и координиране на секторните политики. Документът предлага изграждане на онези важни участъци от националната пътна мрежа, които ще осигурят добрата свързаност с Европа, с центровете на знание, образование и иновации.

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Нова магистрала чука на вратата, ето къде пътищата се превърщат в скоростни"

Какво мислите?