Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Нов скандал: Калпакчиев лъже в имотната си декларация
Нов скандал: Калпакчиев лъже в имотната си декларация

Нов скандал: Калпакчиев лъже в имотната си декларация

Скандалният съдия Калин Калпакчиев, който пусна на свобода убиеца на студента Андрей Монов – Джок Полфрийман, е скрил от Инспектората на Висшия съдебен съвет конфликт на интереси. Това показа проверка в декларацията за имущество и интереси, подадена от съдията през 2019 г, научи ko4.

Декларацията обхваща целия период за миналата 2018 г., в края на която Калпакчиев бе избран за шеф на неправителствената организация Съюз на съдиите в България (ССБ). Като такъв Калпкчиев е длъжен да съобщи на съдебните инспектори, че участва в управлението на юридическо лице с нестопанска цел. Оказва се обаче, че тази графа в декларацията му пред ИВСС е оставена празна от съдията, като е посочил, че „няма нищо за деклариране“

Укриването на тази информация обаче далеч не е безобидно, защото именно тези декларации служат като основание за отвод на магистрати по дела, свързани с дейността на организации, които управляват.

Според данните по партидата на Съюза на съдиите в България в Търговския регистър Калин Калпакчиев е вписан за председател на НПО-то на 12 декември 2018 г., което означава, че е трябвало да обяви това в декларацията си за 2019 г. От доклад на управителния съвет на ССБ за 2016 г. пък лъсва, че организацията си е партнирала с Български хелзинкски комитет (БХК), включително по проекти.

Във въпросния документ черно на бяло е записано, че са кандидатствали като асоцииран партньор по проект, разработен от БХК, на тема „Ефективното справяне с престъпна реч на омразата и престъпленията от омраза: практически проблеми и решения – обмен на добри практики“.

Това на практика означава, че двете организации имат общи финансови интереси които Калпакчиев тактично е пропуснал да спомене, когато е приел като основно доказателство за „поправянето“ на Полфрийман зад решетките характеристика, изготвена от шефа на БХК Красимир Кънев.

В същото време самият Калпакчиев избяга от въпросите за предсрочното освобождаване на убиеца на студента Андрей Монов – Джок Полфрийман. Той се крие от медиите вече цяла седмица и твърди, че е жертва на негативна кампания. Същевременно стана ясно, че е пуснал на свобода предсрочно още един убиец.

лупа

About Ивана Александрова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*