Горещи новини

НОИ точи брадва за пенсионерите след 2023 г.

НОИ точи брадва за пенсионерите

Право на избор по коя формула да се пенсионират ще имат хората, които приключват активния си трудов стаж до 2023 година, прие парламентът на първо четене, разбра ko4

Идеята е в следващите четири години всеки да може да предпочете дали да му се взима предвид трудовия стаж след 2000-ната година или доходът от трите най-благоприятни години преди 97-ма година.

Всички ще трябва да подадат заявление, в което да кажат какво предпочитат. Според приетите текстове, избор ще имат само тези, които ще се пенсионират до 2023 г. След това пенсиите ще се изчисляват само по новата формула. До нужда от измененията се стигна, след като формулата за определяне на индивидуалния коефициент беше променена в ущърб на част от хората.

Предварителните данни на НОИ показваха, че за 31,3% от пенсиониращите се след 31 декември 2018 година, „се получава намаление на индивидуалния коефициент (ИК)“. Или с други думи, пенсията на тези хора става по-ниска, защото вече не им се признават за осигурителен стаж 1997, 1998 и 1999 година.

В края на миналата година, със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване и без никакви дебати в пленарната зала бяха зачеркнати и годините между 1997 г. и 2000 година.

След бурна обществена реакция се стигна до промяна на промените.

В сега действащото законодателство в осигурителния доход, от който се изчисляват новите пенсии за трудова дейност, не се включва периодът от три последователни, избрани от лицето години от последните 15 години осигурителен стаж до 1 януари 1997 г., както и осигурителният доход в периода 1 януари 1997 до 31 декември 1999 г. За по-лесна ориентация на гражданите, на сайта на НОИ ще функционира и специален калкулатор.

Експертите в областта смятат, че новият метод на изчисляване „отчита по-точно относителния принос на лицето в осигурителната система. По този начин се изглаждат отклоненията на личния от средния осигурителен доход“.

От НОИ все още не могат да посочат в какъв диапазон ще бъдат разликите между размера на пенсията по старата и по новата формула.

Марица

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "НОИ точи брадва за пенсионерите след 2023 г."

Какво мислите?