img
Home / ЗА МЪЖЕТЕ / Няма по-вкусна от гръцката млечна баница – цялата пълна с пухкав крем и напоена със сочен сироп

Няма по-вкусна от гръцката млечна баница – цялата пълна с пухкав крем и напоена със сочен сироп

/
/
/
416 Views
loading...

Вероятно и вие обичате млечна баница – съчетанието от препечени кори (или домашна юфка) и сочна, сладка вътрешност е неустоимо за повечето от нас.

Днес от КОЧ ви предлагаме да опитате нещо по-различно и в пъти по-вкусно – гръцка млечна баница, или както ѝ казват гърците, галактобуреко. Малко по-трудоемка е от обичайната, която ние правим, но резултатът си заслужава! Ето как точно се прави тази чудна гръцка млечна баница:

Гръцка млечна баница

Продукти:

1 пак. кори за баница
2 л. прясно мляко
600 гр. захар
200 гр. пшеничен грис
8 яйца
100 гр. разтопено масло
1 ч. л. ванилова есенция
канела и/или пудра захар за поръсване

За сиропа:

400 гр. захар
400 мл. вода
1 пръчка канела
настъргана кора от 1 портокал
настъргана кора от 1 лимон

гръцка млечна баница

Приготвяне:

Първо пригответе крема: сложете млякото да заври заедно с половината захар, а яйцата разбийте с останалата захар и добавете гриса. Към врящото мляко прибавете постепенно яйчната смес и бъркайте непрекъснато, докато кремът се сгъсти.

Дръпнете го от котлона, добавете ванилията и го оставете да се охлади. През това време загрейте фурната на 180 градуса. Намажете голяма и дълбока тава с разтопено масло. Наредете в нея 1/2 от корите, като между всеки две трябва мажете равномерно от разтопеното масло. Залейте корите с крема и го загладете, след което подредете другата половина от корите, като отново ги мажете с масло. Кората най-отгоре също се намазва с масло.

Изпечете млечната баница за около 45 минути в загрятата фурна до златист загар. Докато се пече, пригответе захарния сироп, като в тенджера смесете захарта, водата и канелата, заедно с настърганите цитрусовите корички + лъжица ром или коняк. Варете сиропа около 6 минути, след което го охладете и прецедете.

Оставете готовата изпечена млечна баница също да поизстине и след това я сиропирайте, докато е още топла. Поднесете сладкиша охладен, поръсен с пудра захар или канела (или смес от двете).

Източник: ТРГ

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook
error: Кражбата на материали от КОЧ е забранена!