Онколог посочи любимата храна на починалите от рак на дебелото черво

Lyubimite hrani na bolni ot rak

Руският онколог Иван Карасев определи любимата храна на пациенти, починали от рак на червата. Той сподели той в своя Instagram профил.

Той се позова на проучване на учени от Американския институт по онкология Dana-Farber.

След ДНК анализ на нормални и туморни тъканни проби от 900 пациенти с колоректален рак, те откриват алкилиращи подписи на мутация в клетките на дебелото черво.

Оказа се, че това увреждане на ДНК, причиняващо рак, е свързано с яденето на големи количества червено месо.

В същото време консумацията на пилешко или риба не повлиява на този показател, както и на въздействието на други фактори, свързани с начина на живот.

Учените са изчислили, че пациентите с най-високи нива на увреждане на ДНК-то имат 47% по-голяма вероятност да умрат от колоректален рак.

Карасев разкри и причините, които най-често водят до развитие на рак. Според него основните фактори на заболяването са острото физическо и емоционално изтощение на организма.

Карасев отбеляза, че човек се нуждае от осем часа сън, също така е важно да яде няколко пъти на ден, като не изпуска закуската.

През май онкологът също препоръча здравословна диета, за да намали риска от рак. Той заяви, че храни като чесън, броколи, зеле, карфиол и брюкселско зеле могат да бъдат включени в диетата. Списъкът включва още ленено семе с лигнани в състава и гъби./

Източник: Здравето

Твоят коментар

Be the first to comment on "Онколог посочи любимата храна на починалите от рак на дебелото черво"

Какво мислите?