img
Home / СВЯТ / Още подробности за загиналия алпинист Иван Томов в Хималаите

Още подробности за загиналия алпинист Иван Томов в Хималаите

/
/
/
322 Views

Черпех от него информация за експедициите ми, скърбя за загубата, каза бургаският алпинист Димитър Костов.

Алпинистът Иван Томов е загинал в Хималаите от мозъчен оток, научи ko4.

Припомняме, че 35-годишният русенец и рускинята Настя Рунова вчера сутринта успешно изкачиха четвъртия по височина връх в света – Лхотце. Направиха го сами, без помощта на шерпи и допълнителен кислород. Двамата алпинисти се забавили при спускането и едва вечерта са успели да достигнат Лагер 4. По време на спускането Иван Томов започнал да получава затруднения с дишането и в лагера му е бил даден кислород и дексаметазон. Русенецът се почуствал по-добре, успял да слезе по-надолу, но на сутринта е развил мозъчен оток, който се оказал фатален, съобщи непалският алпинист Чатур Таманг.

Иван Томов е един от изтъкнатите български алпинисти. Има множество изкачвания в Памир, Тяншан, Каракорум и Хималаите.

На първия си осемхилядник стъпи през 2014 г. Заедно с Боян Петров те изкачиха Броуд Пик. Три години по-късно Иван Томов покори и Манаслу.

Светът на алпинизма скърби за българина, който остана завинаги в ледената прегръдка на Хималаите. Пред Флагман.бг бургаският алпинист Димитър Костов разказа, че именно от Иван Томов черпел информация за предстоящите си експедиции.

„Голяма трагедия, вчера се радвахме на успеха му, днес скърбим. Бяхме приятели във фейсбук, преди да замина за експедиция получавах ценни съвети от него. Нека да почива в мир“, каза Димитър Костов, който след един месец ще атакува най-високия връх в австрийските Алпи – Гросглокнер.

Флагман

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар
loading...

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook
error: Кражбата на материали от КОЧ е забранена!