Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » Подсолено мляко пази от топлинен удар
Подсолено мляко срещу топлинен удар

Подсолено мляко пази от топлинен удар

Температурите сравнително рязко се повишиха и хората, живеещи по нашите географски ширини, не са подготвени да компенсират тази разлика толкова бързо, казват специалистите. По-застрашени са хората, страдащи от хронични заболявания, нayчи ko4

Не трябва да забравяме и здравите хора, които имат доста динамично ежедневие и не се замислят за рисковете от топлото време или по-скоро промяната от студено на топло време. Най-уязвими в жегите са малките деца и възрастните хора.

Липсващи натрий, калий, калций – те са нещата, които заедно със загубата на течности довеждат до умора, световъртеж, апатия, разсеяност. Когато температурата започва да се покачва, това е съпроводено с положителни емоции – човек е с повишено настроение в началото. Мозъкът е венецът на тялото и промените в другите органи и системи му влияят.

В началото на затоплянето се подобряват настроението и работоспособността, но когато нещата станат по-сериозни, човек изпитва повече нужда от течности. Всички механизми за поддържане на телесна температура много бързо се включват и започваме да губим течности чрез дишането и изпотяването. Здравите бъбреци компенсират донякъде тази нужда, но отделянето на пот ни лишава от някои важни минерали и соли, които трябва да се набавят.

Пиенето само на чиста вода от болните хора не е достатъчно, допълват лекарите. За превенция е достатъчно малко сол да се добави към храната, противно на това, че е прието за полезно да се яде безсолно. Когато обаче губим течности, трябва да пием леко подсолена вода или кисело мляко със сол, защото това е начин бързо да се компенсират липсващите натрий и калий.

Ретро

Твоят коментар

About Ивана Александрова

Какво мислите?