img
Home / БЪЛГАРИЯ / Поредната гадост, която слагаме на трапезата си! Вижте с какво тъпчат кашкавала и как ни тровят

Поредната гадост, която слагаме на трапезата си! Вижте с какво тъпчат кашкавала и как ни тровят

/
/
/
634 Views
loading...

Човек е това, което яде. На всички ни се иска да хапваме вкусна и качествена храна, но това става все по-трудно достижимо.

По информация от „24 часа“ кашкавал, в който част от млякото е заместено от картофено нишесте, е новото менте на пазара за млечни продукти, твърдят производители. Според Асоциацията на млекопреработвателите в България използването на палмово масло, което да се смесва със сухо мляко при кашкавала, се измества от добавянето на нишесте.

Така цената на продукта се сваляла значително.

Истинският струвал поне 13 лв. за килограм. За килограм истински кашкавал били необходими около 10 литра мляко. С производствените разходи и ДДС цената му ставала близо 13 лева. В по-евтините продукти със сигурност има добавки за сметка на млякото, твърдят производителите. По този начин цената можело да бъде свалена поне с 4 лв., тъй като използваното мляко е наполовина по-малко.

Изследвания на асоциация “Активни потребители” също потвърждават предлагането на кашкавал от нишесте.

Резултатите показали, че в магазините има продукти с по-високо от стандартното количество въглехидрати. Причина за това можело да е непълното зреене или добавяне на нишесте или друг полизахарид, който се използва като пълнеж и за задържане на повече вода.

Вижте и това: Шефът на Кауфланд: Никога не бих дал на децата си храните, които продаваме!

Другият способ за производство на неистински кашкавал е от сухо мляко или суроватъчен белтък в комбинация с хидрогенирани растителни мазнини. От 14 януари т. нар. имитиращи продукти, които не са произведени от мляко, трябва да се продават в магазините отделно и само пакетирани. Това предвижда промяна в наредба на земеделското министерство.

На етикета ще е описано с достатъчно четлив шрифт какво е съдържанието. Така че четете и внимавайте какво купувате.

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook
error: Кражбата на материали от КОЧ е забранена!