Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Проф. Георги Рачев: Идат адски жеги, абсолютният рекорд е 45 градуса! Ще се чувстваме като русенско варено в собствен сос
Проф. Георги Рачев: Идат адски жеги абсолютният рекорд е 45 градуса! Ще се чувстваме като русенско варено в собствен сос

Проф. Георги Рачев: Идат адски жеги, абсолютният рекорд е 45 градуса! Ще се чувстваме като русенско варено в собствен сос

Докога ще продължат големите жеги, ще бъдат ли отчетени рекордни температури у нас, очаква ли ни разхлаждане и какви правила трябва да спазват плажуващите на морето – на тези въпроси отговори за „Ретро“ климатологът проф. Георги Рачев.

– Проф. Рачев, идват адски жеги с до 40 градуса, да очакваме ли рекордни температури?

– Предстоят две седмици, а най-вероятно и до края на месеца топло, а в следобедните часове горещо юлско време. Няма да е невиждано, нечувано, „баба Гичка не помнела такава жега“. Ще бъде доста топло и на отделни периоди в общата голяма вълна от топлина ни предстоят две по-малки на горещо време. Те ще бъдат сега в четвъртък и петък, температурите дори в София ще достигнат 32-35 градуса.

40-41 градуса ще достигнем в Горнотракийската низина, източната ѝ половина, и в една сравнително тясна ивица между Лом и Русе по поречието на Дунава. Но няма да бъдат достигнати абсолютните максимуми в тези райони, които са от порядъка на 43-45 градуса. Съвременният абсолютен максимум за България е отчетен на 5 юли 2000-ата година в Пловдив – 45 градуса!

– Лошото е, че големите горещини няма да са само за няколко дни, а за дълъг период от време.

– Да, топлото време няма да е седмица-две, ще бъде около 20 дни, а нищо чудно да премине и в август месец. Няма да има някакво съществено захлаждане. Такова ни очаква в събота и неделя и ще бъде „много страшно“ – 2 дори 3 градуса по-ниска температура. И да кажем в Русе максималната температура от 40 градуса ще падне на 37. Нищо неестествено и феноменално. По-важното е продължителността на това топло време. Минималните температури рано сутрин на много места ще бъдат около и над 20 градуса. А в такива случаи говорим за влажни тропични нощи. Трудно се спи на отворен прозорец, защото е топло. В 10 часа вечерта температурите могат да останат над 30 градуса. Получава се ефектът на русенско варено в собствен сос. Така го коментираме с моите студенти.

Защото се намесва и един трети момент – все още, особено тази седмица, в повърхността на почвата ще има много влага. И тя ще се изпарява от високите температури и ще става задушно. Когато навън е 40 градуса и влажтността е 65 процента, това е все едно да си седиш в душ кабината вкъщи в банята. Съвсем друго е при 40 градуса влажността да е под 20 процента, усеща се съвсем различно, не се натоварва физиологично тялото. И в този смисъл искам да кажа на всички наши баби и дядовци, на нашите родители – от 13 до 18 часа стойте вкъщи. Защото слънцето е много високо и е изключително силно.

Дори и под дебелата сянка на дърво сухият горещ въздух, съчетан с интензивната слънчева радиация, провокира всички онези патогени, които са в тялото на по-възрастните хора. Всякакви болести на дихателната система, сърдечносъдовата система, унаследени заболявания се обострят и организмът е принуден да се бори с топлината и не със самите болести. Бързо се обезводнява човек. Задължително трябва да се пие вода. Това важи и за младите хора.

– Тази гореща вълна заради феномена Ел Ниньо ли е, той ли се е развихрил?

– Ел Ниньо все още не е разгърнал пълната си сила. Той ще навлезе в своята положителна фаза малко по-късно, към септември, и ще окаже затоплящо влияние на атмосферата. Защото той е природният феномен, при който в екваториалната част на Тихия океан на площ от няколко десетки милиона квадратни километра повърхностните води на океана са с 1 градус, в някои случаи, при много голям Ел Ниньо, с 2 и половина градуса над нормата. Това създава по-топъл въздух в атмосферата.

Така или иначе земята продължава да се затопля, глобалното затопляне е в ход и като прибавим Ел Ниньо, може да се получи нещо от типа на 2016 г., която беше най-топлата година в света.

Искам да кажа нещо важно – това  че ще става топло в света, не значи, че в България ще бъде по-топло.

– Според учени от различни държави има вероятност 2023 г. да е най-горещата в историята, какво е вашето мнение?

– Аз съм скептично настроен, все още Ел Ниньо не е в такава фаза на тотален подем. По-скоро мисля, че ако се запази положителната фаза на Ел Ниньо и ако амплитудата на океанската вода надмине 1 градус, нищо чудно това да се случи следващата 2024 г. Така или иначе последните осем години са най-топлите, откакто се водят метеорологични наблюдения.

– Какво ще кажете на хората, които са на морето – трябва ли да избягват плажа в тези жеги?

– За хората на морето – ако си млад, нищо ти няма. Може да ходиш на плаж, после цяла нощ да думкаш в дискотеката и на следващия ден пак на плаж. За по-възрастните и за малките деца е опасността. Тя идва в два случая – когато чадърът ти не е от дебел плат и част от ултравиолета прониква през него. И вторият много важен момент. Когато бризът е от морето, нещата са добре, идва малко по-хладен въздух с висока влажност, кожата ти не изсъхва, остава еластична и може да поеме ултравиолета.

Духне ли обаче от брега към морето, там въздухът е с влажност 20-30 процента, кожата изсъхва и дори да имаш десет бани по рождение и да си вече десет дни на морето, пак ще изгориш. Възрастните хора да не ходят на плаж между 12 и 17 часа. Тогава, дори да седиш под чадъра, част от ултравиолетовата радиация се отразява от пясъка и най-вече се отразява от морето. Особено когато то е тихо и спокойно. Действа като огледало. В морето се изгаря страшно бързо.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?