Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » Проф. Кантарджиев: При болки в гърлото веднага вземете мерки, за да забавите инфекцията
Проф. Кантарджиев: При болки в гърлото веднага вземете мерки за да забавите инфекцията

Проф. Кантарджиев: При болки в гърлото веднага вземете мерки, за да забавите инфекцията

Когато инфекцията започне като гърлобол и хрема, трябва да се вземат всички мерки, за да се забави, заяви проф. Тодор Кантарджиев. Това може да се случи със средства за лечение директно в гърлото.

„Вирусна инфекция най-лесно се забавя с ранни мерки. Който сутрин се събуди с гърлобол, трябва веднага да направите нещо. Тогава вероятността да забавите вирусната инфекция и да не се развие бързо със засягане на тъканите на белия дроб е много по-голяма.

Не бива да се изчаква.”, посъветва той. Проф. Кантарджиев обясни, че за разлика от другите инфекции като грипа, който се развива за няколко часа, COVID-19 се развива за няколко дни.

Той уточни, че това е вирус, който идва от животно и се адаптира към човешкия организъм.

„Благодарение на това, вирусът придобива някои свойства. Едно от тях е да се предава по-лесно от човек на човек, а второто – тежестта на клиничната проява при хората става по-леко и хронично. Това е природният замисъл на тези вируси.

Известни са и някои мутации”, заяви проф. Тодор Кантарджиев. Той уточни, че COVID-19 от форма S е придобил форма L, при която са заменени две аминокиселини. Затова вирусът има нужда от по-малко енергия, за се зарази човек, тъй като се хваща по-лесно за клетките. Така и лечението е по-продължително.

Източник: Монитор

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?