Home » СВЯТ » Пътят на Байерн Мюнхен към девета поредна титла в Първа Бундеслига
Пътят на Байерн Мюнхен към девета поредна титла в Първа Бундеслига

Пътят на Байерн Мюнхен към девета поредна титла в Първа Бундеслига

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от ?MEISTER? (@fcbayern)


Няма никакво съмнение, че Байерн Мюнхен е един от най-големите футболни клубове на стария континент. Баварската машина разполага с изключително богата витрина с трофеи, като тима от Мюнхен има 10 спечелени титли (6 в Шампионска Лига) само от европейските турнири.

На местно ниво обаче баварците са истински хегемон, като те държат рекорда по брой спечелени титли в Бундеслигата (30).

Освен това, те държат и рекорда по брой последователно спечелени трофея, като в началото на месец Май 2021-ва отбора на Байерн грабна своята девета поредна титла в първенството. Този абсолютен рекорд бе постигнат цели 3 кръга преди края на кампанията, като начело на поредния доминантен сезон за отбора бе вече бившия треньор на баварците Ханс-Дитер Флик. Всъщност, сезона за Флик и водения от него отбор започна почти перфектно с изключение на изненадващата загуба от Хофенхайм във втория кръг.

След това обаче баварците навлязоха в познатата си форма и започнаха да записват победа след победа, включително над основните си конкуренти, като Борусия Дортмунд. Така до 15-тия кръг Байерн имаше само една единствена загуба, като след това и до самия край на кампанията те допуснаха само две загуби и две равенства. Всъщност, първото място във временното класиране се изплъзна на тима от Мюнхен само в самото начало на сезона, като след това те отново постигнаха безпроблемен краен успех, както в повечето случаи през последните 9 сезона.

Въпреки големите амбиции на големите съперници от Борусия Дортмунд водени от големия норвежки талант Ерлинг Халанд и опитите на РБ Лайпциг да детронира шампиона, баварската машина все пак взе своето за пореден път. Затова надали е изненада, че именно Байерн Мюнхен бе основен фаворит за титлата в Първа Бундеслига през сезон 2020/2021 според конкретните футболни залагания. Една от основните причини за поредната порция пълна доминация на Байерн в германския шампионат бе атакуващата мощ на отбора.

Атаката на баварската машина е водена от топ стрелеца на Европа за изминалия сезон Роберт Левандовски, като полския таран показа ново ниво на реализаторски нюх през последната кампания в Първа Бундеслига. Бившия нападател на Борусия Дортмунд се разписа цели 41 пъти в само 28 мача, което бе абсолютен рекорд, като той вкара 30 или повече голове за четвърти път, от както е футболист на Байерн. Феноменалното постижение на поляка допринесе за общо 99 отбелязани гола за баварците през сезона, което отново бе най-добър показател сред отборите в първенството.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от ?MEISTER? (@fcbayern)


Но показателя, който сякаш бе ахилесовата пета на тима от Мюнхен бе допуснатите голове, като баварците записаха петата най-добра защита през сезона. Това бе и една от причините Байерн да не успее да защити титлата си от Шампионска Лига, като Левандовски и компания отпаднаха на четвъртфиналите след драматичен сблъсък с Пари Сен Жермен. Изглежда, че успехите на местно ниво вече не са достатъчни за ръководството на отбора, което от своя страна води до по-честито треньорски рокади в последно време.

Въпреки това, за пореден сезон отбора на Байерн Мюнхен показа, че е големия хегемон в Първа Бундеслига, като ще бъде интересно да проследим колко още би могла да продължи истинската доминация на баварската машина в местния шампионат.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?