Home » БЪЛГАРИЯ » Родители ще получават по 20 000 лева за новородено!?
Родители ще получават по 20 000 лева за новородено!?

Родители ще получават по 20 000 лева за новородено!?

Бившият вицепремиер Николай Василев бе гост в предаването „Тази неделя“.

Той алармира, че в страната ни има сравнително ниска раждаемост и огромна миграция.

Математически тези данни сочат, че нацията ни намалява, като дори има тенденция към изчезване. Посочва и че нито един политик към момента не се занимава с темата за демографията. Направи дори сравнение, че българският футбол е по-често споменавана тема, отколкото демографията, която е в пъти по-зле от родния ни футбол.

Категоричен е, че трябва да имаме едно правителство, което е насочено приоритетно към демографската политика.

Припомня, че това, което дава към момента държавата за новородени деца в България е почти нищо. Именно затова е категоричен, че трябва да се подготвят 20 000 лева за новородено, което означава, че бюджетно трябва да се отделят приблизително 1 милиард за демографията като цяло.

Има вариант, пак по негови думи, държавата да измисли и една по-умна политика, която ще сработи. Става въпрос да се въведат образователни критерии или платени социални осигуровки. Категоричен е, че детските надбавки са много малки и следва да бъдат увеличени поне 4 пъти.

Като национален приоритет следва да бъдат обявени и детските градини в страната ни, допълни бившия вицепремиер.

Въпрос от редакцията ни – ще подкрепите ли предложението родители да получават по 20 000 лева за новородено дете? Ще спомогне ли това хората да се решават от по-рано да създадат семейство и да знаят, ще бъде ли това една сигурност?

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?