Родители ще получават по 20 000 лева за новородено!?

Родители ще получават по 20 000 лева за новородено!?

Бившият вицепремиер Николай Василев бе гост в предаването „Тази неделя“.

Той алармира, че в страната ни има сравнително ниска раждаемост и огромна миграция.

Математически тези данни сочат, че нацията ни намалява, като дори има тенденция към изчезване. Посочва и че нито един политик към момента не се занимава с темата за демографията. Направи дори сравнение, че българският футбол е по-често споменавана тема, отколкото демографията, която е в пъти по-зле от родния ни футбол.

Категоричен е, че трябва да имаме едно правителство, което е насочено приоритетно към демографската политика.

Припомня, че това, което дава към момента държавата за новородени деца в България е почти нищо. Именно затова е категоричен, че трябва да се подготвят 20 000 лева за новородено, което означава, че бюджетно трябва да се отделят приблизително 1 милиард за демографията като цяло.

Има вариант, пак по негови думи, държавата да измисли и една по-умна политика, която ще сработи. Става въпрос да се въведат образователни критерии или платени социални осигуровки. Категоричен е, че детските надбавки са много малки и следва да бъдат увеличени поне 4 пъти.

Като национален приоритет следва да бъдат обявени и детските градини в страната ни, допълни бившия вицепремиер.

Въпрос от редакцията ни – ще подкрепите ли предложението родители да получават по 20 000 лева за новородено дете? Ще спомогне ли това хората да се решават от по-рано да създадат семейство и да знаят, ще бъде ли това една сигурност?

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Родители ще получават по 20 000 лева за новородено!?"

Какво мислите?