img
Home / БЪЛГАРИЯ / Румен Радев разбуни парламента с критична реч: Обвини властта в необуздана корупция по високите етажи

Румен Радев разбуни парламента с критична реч: Обвини властта в необуздана корупция по високите етажи

/
/
/
291 Views

ГЕРБ го обвиниха, че заплашва обществения мир, научи ko4.

Новата парламентарна сесия започна с обръщение на президента Румен Радев към народа и Народното събрание. Речта на държавния глава обаче разбуни обстановката.

Радев обяви, че у нас е налице „необуздана корупция по високите етажи на властта”. Той отправи куп критики към управлението, като според него се отнема власт от народа за сметка на тесен кръг хора.

Речта на президента предизвика ответ от страна на властта. В изказването си по повод новия политически сезон председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова обвини Радев, че вместо да олицетворява обединението на нацията, той внася разделителни линии.

Според нея Румен Радев може да остане в историята като най-негативният президент, внасящ заплахи за обществения мир.

В речта си държавният глава обяви: „Необузданата корупция по високите етажи и ширещата се престъпност, особено в малките населени места, изискват законодателните и контролни функции на Народното събрание да се съсредоточат върху укрепването на върховенството на закона, гарантиране на физическата сигурност на българските граждани, неприкосновеността на тяхната собственост и очакваното от всички възмездие за престъпилите закона. Много са и мерките, които трябва да бъдат предприети за справяне с бедността и демографската криза и за повишаване на конкурентоспособността на българската икономика.”

Думите на президента предизвикваха спорадични недоволни подвиквания от страна на депутати откъм дясната част на залата.

Румен Радев обяви и че не може да има ефективно управление без пълноценен парламентарен контрол върху изпълнителната власт.

Той поиска въвеждане на нови мерки и правила, едно от които е премиерът да се явява в Народното събрание поне веднъж месечно, за да дава отчет по програмата на управлението. Освен това трябвало да се прекрати практиката излишъкът да се харчи от правителството без обосновка. Това било в разрез с добрите практики и генерирало корупция.

Според Румен Радев все повече промени в закони се приемали през преходните и заключителните разпоредби, което елиминирало дебата и гражданското участие.

Отдавна бил назрял моментът и за повече децентрализация и самостоятелност на местната власт. В момента общините зависели от благоволението на правителството, а то обикновено действало от гледна точка на тясно партийни интереси.

Президентът поиска и разширяване на възможностите за пряко участие на гражданите в управлението чрез промени в закона за референдумите.

Машинното гласуване да бъде осигурено в нормативно и техническо отношение, призова още Румен Радев.

Според него трябва да се даде възможност на българи с двойно гражданство да се кандидатират за изборни длъжности – президент, вицепрезидент и народни представители. Това щяло да стимулира български граждани, натрупали знания и умения в по-развити държави, да ги пренесат у нас.

В заключение Румен Радев пожела България да се превърне в нормална европейска държава с активно гражданско общество и с върховенство на закона.

Той предупреди, че улицата може да помете статуквото.

Флагман

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook
error: Кражбата на материали от КОЧ е забранена!