Новините на фокус
Home » KO4 STORY » Спомени от соца: Някога, по бай-Тошово време, жилищата нямаха басейни и барбекюта
Спомени от соца

Спомени от соца: Някога, по бай-Тошово време, жилищата нямаха басейни и барбекюта

ko4 представя едно интересно мнение:

„Невероятно, но факт! Триста души на Черни връх”, писа Алеко Константинов в края на 19. век.

Невероятно, но факт – около 1960 година имах възможност да разгледам двата новопостроени апартамента на Тодор Живков в София. В момента у нас се разследват далаверите „Апартаментгейт”, затова реших да разкажа тези мои спомени. Тъй като оттогава е изминал повече от половин век, а аз съм вече на 91 години, спомените ми са малко избледнели.

Тогава работех като околийски училищен инспектор в Никопол. Бях изпратен в командировка в София. Един ден около обед, на улица в близост до паметника на Левски, срещнах своя приятел Евтим Иванов, директор на основното училище в село Дебово, Плевенско. Той беше със свой приятел от същото село, с когото и аз се познавах.

Приятелят ни, на когото не помня вече името, беше активен борец против фашизма и назначен за завеждащ кадри в строителната организация, която построила апартаментите. Евтим ми каза, че отиват да разгледат новопостроените два апартамента на Тодор Живков. Предложиха ми да отида с тях.

Триетажната жилищна кооперация, в която се намираха, е на ул. „Оборище”. На първия етаж имаше гаражи и сервизни помещения. На втория бяха апартаментите на Живков – единият по-голям за него, а другият по-малък за дъщеря му Людмила. Пуснаха ни да разгледаме апартамента на Живков. Най харесах камината в хола, а в банята за пръв път видях биде и научих тази дума.

Като гледам днес палатите, които си построиха новите богаташи в България, с басейни, барбекюта и пр., апартаментите на Тодор Живков представляваха нещо съвсем скромно. Такъв апартамент си построих и аз след няколко години в Габрово за 7200 лв. – 3200 лв. собствени спестявания и 4000 лв. заем от държавата, който изплащах в продължение на 25 години. И вече 53 години живея в него.

Така беше при социализма! А как е днес? Всеки сам вижда.

Ангел Ангелов, Габрово

ПИК

Твоят коментар

About Ивана Александрова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*