Горещи новини

Спомени от соца: Помните ли Златни пясъци през 70-те – една синя приказка (СНИМКИ)

Помните ли Златни пясъци през 70-те

Световноизвестният курорт Златни пясъци е разположен на самия морски бряг, на 17 км от гр. Варна, четем в дипляна от 1972 г. с автор Асен Накев.

Само преди 15 години пейзажът тук напомняше дива джунгла. Понякога идваха рибари да изтеглят мрежите си по златния пясък, а после отново настъпваше идиличната горска тишина, наруша­вана само от равномерния плясък на вълните.

Девствена и екзотична, съчетала в едно три от своите основни цветове — зеления на гората, синия на морето и небето, златисто- жълтия на слънцето и пясъка, — природата предлагаше в това свое кътче наистина чудесни условия за създаване на един международен обект.

Днес курортът Златни пясъци за кратко време стана световноизвестен със своето съчетание на гора и топло,
чисто море, със своите 75 модерни хотела, 2 къмпинга, около 900 бунгала и вили, 58 ресторанта, с четирикилометровия си златист плаж.

Целият курорт е органически свързан с природата, компози­ран е в пълна хармония с пейзажа.


На вечеря

Архитектурните форми са опростени, чисти, с изящната линия на морето и хоризонта — някои хотели буквално се губят в зеленината, скрили плоските си по­криви под сянката на вековна дъбова гора, други, извисили снага на 8—15 етажа, действат със стъклените си фасади като маяци и кули, от които човек има чувството, че именно оттук, от непоз­натия до вчера бряг се открива един нов свят.

Хотелите са разположени по протежение на брега, който се издига амфитеатрално и разкрива широк красив пейзаж. Между тях са пръснати уютни ресторанти, магазини, павилиони, атракционни и битови заведения.


Из алеите на курорта

За любителите на къмпинг-летуването има на разположение два къмпинга, както и много бунгала в гората.
За своите гости Балкантурист урежда редовно дегустация във винарски изби, посещения в музея, по време на гроздобер и други. В курорта работят десетки ресторанти с реномирани оркестри, които предлагат забавна и танцова музика.

В много от хотелите има барове. За любителите на спорта в курорта са уредени тенис­кортове, мини-голф, волейбол, яхт-клуб; на разположение има водни ски, платноходки, моторници, водни колела.


Игра след плажа

Екскурзии и излети

За туристи, пристигнали на Златни пясъци, Балкантурист организира много и най-разнообразни екскурзии из самия курорт, в неговите красиви околности, Аладжа манастир (XIII век), до живописния град Балчик, нос Калиакра, трудово­кооперативни земеделски стопанства, новия черноморски курорт Албена.

Атракционни и битови заведения в Златни пясъци
Бар „Кукери“ — модерна архитектура и прекрасна панорама; оригинални кукерски танци и вариететна програма.
Бар „Колибите“ — екзотична обстановка: богата музикално- артистична международна програма.
Бар „Цигански табор“ —- пикантни ястия и отлични напитки, сервирани в цигански каруци и шатри сред циганска музика и темпераментни танци.
Бар „Астория“ — забавни часове и танци.

Ако обичате българските специалитети, можете да посетите редица интересни заведения в битов стил и да се запознаете с българската кухня, с реномирани местни вина и други напитки.

Воденицата — оригинален битов ресторант, в който край въртящо се воденично колело се сервират печени пилета, воденичарски кебап, домашна наденица, топли питки и разнообразни напитки.

Бар „Каней“ — живописна обстановка, ефектно осветление, сервират се кубински коктейли.

Каракачански стан — обстановката тук е типична за селищата на овчарите от планината Родопи, наречени каракачани. Сервират се ястия, приготвени по каракачански.

Кошарата — заведения, обзаведени в духа на българския бит. Сервират се специалитети — овче кисело мляко, курбан чорба, агнешко по гергьовски, топли питки и баници по авгарски.

Трифон Зарезан — битов ресторант с винарна за дегустация на вина. Предлага вкусна българска кухня и български напитки.

Ловна среща — привлича любителите на дивечови ястия, приготвени по местни рецепти.

Пикник — разположен в гората до ресторант „Ловна среща“; сервира се печено месо на шиш.

Източник: Ретро

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Спомени от соца: Помните ли Златни пясъци през 70-те – една синя приказка (СНИМКИ)"

Какво мислите?