img
Home / ЗА ДАМИТЕ / Старовремски тутманик на бурми – тесто като пух и богата плънка. Никой не му прощава у дома

Старовремски тутманик на бурми – тесто като пух и богата плънка. Никой не му прощава у дома

/
/
/
284 Views

Ароматен, пухкав като памук и пълен със сирене – така трябва да изглежда идеалният тутманик.

Ако досега не сте пробвали да направите сами това чудо на кулинарията, днес от Ко4 ще ви предложим една лесна и сполучлива рецепта за тутманик, с която няма как да се провалите пред близките.

Старовремски тутманик на бурми – идеалната рецепта, с която да започнете:

Продукти:

3 ч. ч. бяло брашно
20 гр. прясна мая (половин кубче)
1/4 ч. л. сол
1 с. л. ахар
1 1/2 ч. ч. топла вода
1/2 ч .ч. олио (свинска мас или масло)

За плънката:

300 гр. сирене

3 яйца (жълтъка на едното за намазване)

тутманик на бурми

Приготвяне:

Първо активирайте маята: разтворете я в 1/2 чаша от топлата (не гореща!) вода, добавете захарта и малко брашно, и разбъркайте на кашица. Оставете да шупне хубаво на топло.

През това време пресейте брашното – хубаво е да го пресеете поне 2 пъти, за да се вкара достатъчно въздух вътре.

Посолете брашното и оформете в него кладенче. Вътре изсипете шупналата мая и постепенно започнете да добавяте от останалата топла вода, замесвайки тестото.

Може да се наложи да добавите още вода или да не използвате цялото количество – зависи от качеството на останалите продукти. Трябва да се получи меко тесто. Покрийте го и оставете на топло да втасва, за да удвои обема си.

Втасалото тесто разделете на 10 топки. Пригответе плънка от яйцата (без единия жълтък) и сиренето.

Вземете една топка от тестото и потопете в разтопената мазнина (най-пухкаво става с разтопена свинска мас, но може да използвате масло или олио, а може и да ги смесите наполовина). Разтеглете топката с ръце на малка кора

В единия ѝ край поставете 1 пълна супена лъжица от плънката. Навийте на руло и го нарежете на 3-4 по-малки рулца („бурми“). Подредете ги изправени едно до друго в предварително намазнена тавичка, покрита с хартия за печене.

Отгоре поръсете с още малко от мазнината. Оставяме настрани за 5 минути. Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете тутманика с разбития с малко прясно мляко жълтък, а по желание поръсете със семена. Печете около 10 минути на тази температура. След това увеличете температурата на 200 градуса и печете още около 25 минути до златисто.

Добър апетит!

Източник: За Жената

Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар
loading...

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook
error: Кражбата на материали от КОЧ е забранена!