Всички сме яли различни видове баници, но опитате ли тази, ще разберете защо се казва така.
Откакто започнах да я правя, съм очарована определено. Такова кулинарно изкушение си заслужава да се опита. Всяка домакиня иска домашната баница да не е тънка, а хем да се вдигне, хем да не е тестива.
Как става това и какво трябва да направим, вижте изпълнението и рецептата стъпка по стъпка в снимки.
Добър апетит и ето рецептата на КО4:
Необходими продукти:
500 гр. кори за баница
130 мл. зехтин/олио/
150 мл. вода
За плънката
4 яйца
3-4 суп. лъж. кисело мляко
1/2 ч. лъж. сода бикарбонат
2 суп. лъж. брашно
350 гр. сирене
Заливка: 200 мл. прясно мляко
Намазваме обилно тавата с мазнина. На дъното слагаме 2 набрани кори една до друга и ги напръскваме с вода.
Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до получаване на кафяв загар. Желателно е да се пече в дълбока тава, защото баницата се вдига. Важно е да се контролира температурата на фурната – ако долната фурна е силна, може да сложите тавичка с вода.
Ако горната фурна е силна – алуминиево фолио.
Аз пробвам с бамбуково шишче и ако не залепва по него, печивото е готово. С кърпа задушаваме изпечената баница и обръщаме върху 3 купички за десетина минути.
Добър апетит!