img

Така се приготвя любимата на всички баница „Царица“!

/
/
/
586 Views

Всички сме яли различни видове баници, но опитате ли тази, ще разберете защо се казва така.

Откакто започнах да я правя, съм очарована определено. Такова кулинарно изкушение си заслужава да се опита. Всяка домакиня иска домашната баница да не е тънка, а хем да се вдигне, хем да не е тестива.

Как става това и какво трябва да направим, вижте изпълнението и рецептата стъпка по стъпка в снимки.

Добър апетит и ето рецептата на КО4:

Необходими продукти:

500 гр. кори за баница
130 мл. зехтин/олио/
150 мл. вода

За плънката

4 яйца
3-4 суп. лъж. кисело мляко
1/2 ч. лъж. сода бикарбонат
2 суп. лъж. брашно
350 гр. сирене

Заливка: 200 мл. прясно мляко

Баница Царица - необходими продуктиВ купа разбиваме яйцата. Към тях прибавяме киселото мляко, разбито до шупване със содата, брашното, натрошеното сирене.
Баница Царица - изсипване на брашнотоРазбъркваме добре. В отделни купи сипваме мазнината и водата.

Намазваме обилно тавата с мазнина. На дъното слагаме 2 набрани кори една до друга и ги напръскваме с вода.

Баница Царица - подреждане на коритеВърху тях слагаме още 2 набрани кори една до друга и ги мажем обилно с мазнина.
Баница Царица - намазване на коритеИзсипваме и размазваме равномерно 1/3 от плънката. По описания начин разпределяме останалите кори (моите бяха 14 бр. в опаковката) и плънката. Завършваме с кори.
Баница Царица - разнасяне на сместаИзсипваме и останалата мазнина. Нарязваме баницата на квадрати с остър нож.
Баница Царица - нарязване с нож на суровата баницаЗаливаме с прясното мляко.
Баница Царица - последно но много важно заливанеЛеко повдигаме краищата на баницата,за да може заливката да проникне до дъното на тавата (моята е с диаметър 24 см.)
Баница Царица - с лъжица отлепваме отстрани 

Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до получаване на кафяв загар. Желателно е да се пече в дълбока тава, защото баницата се вдига. Важно е да се контролира температурата на фурната – ако долната фурна е силна, може да сложите тавичка с вода.

Ако горната фурна е силна – алуминиево фолио.

Аз пробвам с бамбуково шишче и ако не залепва по него, печивото е готово. С кърпа задушаваме изпечената баница и обръщаме върху 3 купички за десетина минути.

Баница Царица - след като се опечеБаницата е много сочна и вкусна както топла, така и студена.

Добър апетит!

Баница Царица - добър апетит
Източник: novinibg.net
Твоята оценка
Общо гласували
Твоят коментар
loading...

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ko4.bg във Facebook
error: Кражбата на материали от КОЧ е забранена!