Home » ЗА ДАМИТЕ » Така се приготвя любимата на всички баница „Царица“!
Така се приготвя любимата на всички баница

Така се приготвя любимата на всички баница „Царица“!

Всички сме яли различни видове баници, но опитате ли тази, ще разберете защо се казва така.

Откакто започнах да я правя, съм очарована определено. Такова кулинарно изкушение си заслужава да се опита. Всяка домакиня иска домашната баница да не е тънка, а хем да се вдигне, хем да не е тестива.

Как става това и какво трябва да направим, вижте изпълнението и рецептата стъпка по стъпка в снимки.

Добър апетит и ето рецептата на КО4:

Необходими продукти:

500 гр. кори за баница
130 мл. зехтин/олио/
150 мл. вода

За плънката

4 яйца
3-4 суп. лъж. кисело мляко
1/2 ч. лъж. сода бикарбонат
2 суп. лъж. брашно
350 гр. сирене

Заливка: 200 мл. прясно мляко

Баница Царица - необходими продуктиВ купа разбиваме яйцата. Към тях прибавяме киселото мляко, разбито до шупване със содата, брашното, натрошеното сирене.

Баница Царица - изсипване на брашнотоРазбъркваме добре. В отделни купи сипваме мазнината и водата.

Намазваме обилно тавата с мазнина. На дъното слагаме 2 набрани кори една до друга и ги напръскваме с вода.

Баница Царица - подреждане на коритеВърху тях слагаме още 2 набрани кори една до друга и ги мажем обилно с мазнина.

Баница Царица - намазване на коритеИзсипваме и размазваме равномерно 1/3 от плънката. По описания начин разпределяме останалите кори (моите бяха 14 бр. в опаковката) и плънката. Завършваме с кори.

Баница Царица - разнасяне на сместаИзсипваме и останалата мазнина. Нарязваме баницата на квадрати с остър нож.

Баница Царица - нарязване с нож на суровата баницаЗаливаме с прясното мляко.

Баница Царица - последно но много важно заливанеЛеко повдигаме краищата на баницата,за да може заливката да проникне до дъното на тавата (моята е с диаметър 24 см.)

Баница Царица - с лъжица отлепваме отстрани 

Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до получаване на кафяв загар. Желателно е да се пече в дълбока тава, защото баницата се вдига. Важно е да се контролира температурата на фурната – ако долната фурна е силна, може да сложите тавичка с вода.

Ако горната фурна е силна – алуминиево фолио.

Аз пробвам с бамбуково шишче и ако не залепва по него, печивото е готово. С кърпа задушаваме изпечената баница и обръщаме върху 3 купички за десетина минути.

Баница Царица - след като се опечеБаницата е много сочна и вкусна както топла, така и студена.

Добър апетит!

Баница Царица - добър апетит
Източник: novinibg.net
Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Какво мислите?