Home » ЗА ДАМИТЕ » Тесто „Светкавица“ – най-бързото тесто с мая: Става идеално и за сладичко, и за соленичко
Тесто „Светкавица“ – най-бързото тесто с мая

Тесто „Светкавица“ – най-бързото тесто с мая: Става идеално и за сладичко, и за соленичко

Колкото и да обичаме тестени изделия, обикновено липсата на време ни спира да си ги приготвим у дома.

Всеки знае, че за да се получат вкусни изделията от тесто с мая, то трябва да втаса поне два пъти преди печенето, пише zajenata.bg. Е, днес ще ви представим рецептата за светкавично тесто – втасва за 20-тина минути, а работата с него е истинско удоволствие!

Тесто „Светкавица“

Тесто „Светкавица“Необходими продукти:

1 пакетче суха мая (11 гр.);
1 чаена лъжичка сол;
2 с.л. захар;
1 яйце;
250 мл топло прясно мляко;
6 с.л. олио;
брашно около 500 гр.

Начин на приготвяне:

Включете фурната на 180° C и омесете тестото. В голям съд изсипете наведнъж: яйцето, солта, захарта, маята, топлото мляко – разбъркайте и добавете маслото накрая.

От 500 гр. брашно заделете 100 грама. Останалото количество прибавете към течната смес и започнете да месите, като постепенно добавяте остатъка от брашното. Тези 100 грама може и да не се използват изцяло – веднага щом тестото започне да не лепне по ръцете, значи е готово. Не месете повече.

Оформете тестото на топка, прехвърлете го в купа, увийте я в полиетиленов плик, след това – в памучна кърпа. Изключете фурната и пъхнете купата с тестото в нея за 20-25 минути. Тестото е готово. Вече е втасало добре, станало е топло, еластично и меко, удобно за работа.

Оставете го за мъничко (5 минути) и можете да започнете да го оформяте. Как точно? Ами, то е подходящо за всичко: сладки и солени пайове, понички, хлебчета, кифлички, каквото ви дойде на ума.

Тестото има неутрален вкус, богат аромат, подходящ за всякакъв пълнеж. Печете изделията на 180° C, времето за печене зависи от размера на печивата.

Не забравяйте да споделите тази рецепта с Вашите приятели.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?