Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » Хит! Диетата с червено месо на пещерният човек подлуди света
Диетата с червено месо на пещерният човек

Хит! Диетата с червено месо на пещерният човек подлуди света

Да се спазва храненето на хората, живели преди 10 000 години в епохата на палеолита – това е принципът и на палеодиетата, която отхвърля култивираните зърнени и бобови култури, захарта, млякото, преработените продукти, защото не са част от естествената човешка храна, съдържат главно въглехидрати и в повечето от тях има глутен и лектини – причинители на разни болести.

Според един от създателите на палеодиетата – д-р Лорън Кордейн, земеделието колкото ни е помогнало, толкова ни е и навредило и телата ни така и не са се приспособили напълно към всички растителни култури, които отглеждаме. Затова наблягайте на червеното месо, съветва той, противно на факта, че това е принцип, който другите диетолози масово отхвърлят. Съвременното ни меню изобилства с промишлени продукти, паста, пшеничен хляб, затова страдаме от заболявания, които не са били познати в древността.

Ако нашите предци не са се хранили с нещо, значи не бива да го ядем и ние, твърдят идеолозите на диетата.

Кажете сбогом на рафинираната захар, млечните продукти, зърнените и бобовите храни, които отглеждаме. Наблегнете на прясното червено месо, рибата, пилетата, яйцата, плодовете и зеленчуците, ядките, инструктират те.

Диетата преминава през три етапа.

На първия са разрешени 3 блюда седмично по ваш избор, включващи и забранени храни, за да не се стресирате от новия хранителен режим. На втория етап блюдата стават две, а на третия – едно.

Препоръчват се всички морски дарове, най-вече червените риби (тон, сьомга) с високо съдържание на омега-3. Консумира се неограничено количество прясно нетлъсто месо, което може да е варено, задушено или печено с отцедена мазнина. Предимство се дава на телешкото, пилешкото, пуешкото пред свинското и агнешкото. Плодовете и зеленчуците набавят половината калории от дневното меню. От мазнините – най-вече зехтин, орехово и ленено олио.

Палеоменюто може да изглежда така.

Закуска: омлет със спанак и гъби. Междинна закуска: шепа плодове.

Обяд: пъстърва на скара, голяма смесена салата с дресинг от лимонов сок и зехтин или телешки стек със салата от зеле. Следобедна закуска: сурови моркови и ябълки.

Вечеря: печено пиле, варени броколи, салата от домати. На първия етап се допускат бира, вино, кафе в умерени количества, но по принцип алкохолът не се толерира. Палеодиетата е за поддържане на нормално тегло и за превенция на диабет тип 2 и сърдечни проблеми.

Носителят на „Оскар“ Матю Маконъхи е сред първите последователи на режима и твърди, че храненето като пещерните хора го изпълва с енергия и поддържа физическата и психическата му форма. Богатата на протеини и бедна на въглехидрати диета следват също Кристина Агилера, синът на президента Буш-старши, редица шампиони от различни спортове.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?