Баба им викаше биди, ние им казваме бедняшки катми: на вкус са между палачинка и пърленка. Страшна вкусотия

Kak se pravqt bidi

Биди – това необичайно име навява вкусни спомени за баба и сача на двора, на който нещо вкусно цвърчи.

Днес този вид закуска е доста позабравена, помнят я само в някои краища на Пловдивско и околните села.

Бидите представляват нещо като катми, но обикновено са постни, т.е. приготвени само с вода и брашно. Затова на вкус напомнят донякъде и пърленки. Съществува и „обогатена“ версия с 1 яйце, например, а някои слагат и малко содичка. Задължително се пекат на сач, добре загрят и намазан с мазнина – по традиция парче сланина, но може и олио, с което сте напоили предварително тампонче.

Ето и лесната рецепта за биди :

Продукти:

200 гр. брашно
1 с. л. вода
1 с. л. олио
1 ч. л. сода за хляб
(по желание – 1 яйце)

Приготвяне:

Всички продукти се смесват до гладко тесто, което трябва да е по-гъсто от това за палачинки, по-скоро като боза. Тестото се оставя в покой 30-тина минути, през което време сачът се загрява добре. Намазва се хубаво с мазнина и върху него се сипва черпак от престоялото в покой тесто. Разпределя се по цялата повърхност на сача и се оставя да се пече. Щом краищата се надигнат, бидата се обръща внимателно с дървена лопатка.

Готовите биди се поднасят със солена или сладка плънка по желание.

Важно: преди да изсипете следващия черпак, внимателно разбъркайте отново сместа за тестото.

Приятен апетит!

Твоят коментар

Сподели новината

Be the first to comment on "Баба им викаше биди, ние им казваме бедняшки катми: на вкус са между палачинка и пърленка. Страшна вкусотия"

Какво мислите?