Какво е празник без празнични сладки? Великденските сладки по традиция са на маслена основа – най-често с мас или масло, или пък само с олио. Днес от Ко4 ще ви припомним рецептата за едни чудни Бабини курабии, които навремето се приготвяха за Великден във всеки дом.
Леко напукани отгоре и пълни с аромат на масло и ядки, те определено могат да засенчат дори прословутия козунак! Най-хубавото е, че дори след седмици може да ги похапвате.
Ето и какви продукти са ви нужни:
Бабините великденски курабии
Продукти:
- масло – 250 г
- бадеми – 200 г, смлени
- захар – 1 ч.ч. + пудра, за поръсване
- брашно – 500 г
- канела – 1 ч.л.
- карамфил – 1 ч.л., счукан
- вода – 1/2 к.ч.
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява един или два пъти, в зависимост от това с какво време разполагате за направата на курабийките. Разбийте маслото и към него добавете смлените бадеми, захарта, канелата, счукания карамфил и брашното. Това се случва при непрекъснато бъркане.
Накрая се сипва вода и се меси тесто. Оформете курабийките, които трябва да подредите в тава, предварително покрита с хартия за печене.
Може да използвате тематични великденски формички, с които да изрежете тестото.
Изпечете ги в загрята на 180 градуса форма до зачервяване. Не ги препичайте, за да не станат твърди!
Докато курбаийките са още горещи, се подреждат в дълбок съд и се поръсват обилно с пудра захар. Щом попият захарта, може да ги поднесете на трапезата. Благодарение на маслото те остават пръхкави и вкусни за дълго време. Задължително трябва да пробвате тази рецепта. Сигурни сме, че ще останете очаровани от крайния резултат.
Be the first to comment on "Бабините великденски курабии – топят се в устата! Траят със седмици, колкото повече седят, толкова по-вкусни стават:"