Home » ЗА МЪЖЕТЕ » Бандитско Черноморие! Ето как българските мутри спряха руската мафия по морето през 90-те!
Бандитско Черноморие! Ето как българските мутри спряха руската мафия по морето през 90-те!

Бандитско Черноморие! Ето как българските мутри спряха руската мафия по морето през 90-те!

Българското Черноморие винаги се е радвало на силно присъствие на руснаци. В първите години след преломната 1989-та. политическите промени вече са формирали различна бизнес среда, което най-силно се усеща по морето.

Версията за руско отмъщение се прокрадва и при друго убийство от 90-те – на Георги Николов – Мечката. Бургазлията обаче няма пръст в случилото се пред “Златна ябълка”. През юни 1993 г.

Той е в друга конфигурация – все още е полицай в спецподразделението на бургаската полиция заедно с Найден Милков, Рали Пенков, Недялко Керезиев – тримата днес имат всеки свой бизнес в различни сфери.

“Златна ябълка” отдавна не съществува. Тя бе заличена от картата на Слънчев бряг в началото на новото хидядолетие. Дълги години наемател на култовото заведение бе бизнесменът Ангел Тончев. Впоследствие я купува по право, без конкурс или търг.

По-късно обаче я препродава на ДИТ 2000 – фирмата, която през 1999 г. става собственик на двата съседни хотела “Беласица” и “Средна гора”. По това време в нея съдружник е един от двамата братя Гьошеви – Илия.

Съществува версия, че 27-годишния по онова време Жоро Илиев собственоръчно е нанесъл фаталните удари на Силаруп.

Така Слънчев бряг е спечелен ВИС, но заедно с това се говори, че Силаруп не е останал неотмъстен. За премазания литовец се заговори след три убийства – на Васил Илиев през април 1995 г., на Георги Николов – Мечката през юни 1995 г. и на Георги Илиев – 10 години по-късно.

На 13 юни 1993 г. пада първата жертва в крайбрежните войни – до смърт с бухалки е пребит литовецът Валерий Силаруп.

Официално инцидентът става пред едно от най-популярните заведения през този период – дискотека “Златна ябълка”. Убийството не е планирано, но двете групи вече са се разпознали като конкуренти за контрола върху доходоносните сиви дейности в комплекса. Силаруп буквално е смазан от бой. Той умира от черепно-мозъчна травма.

Българските предприемачи осъзнали, че където има туризъм, има и възможности за много доходоносни дейности, включително и в сивия сектор. Това провокира и ВИС да стъпне на бариерите в Слънчев бряг, което е и мощен трамплин за сключването на стотици неизбежни договори за охрана наематели на обекти. Това пише в свой анализ в. „168 часа”.

Морето обаче се оказва привлекателно място и за силови структури от прясно разпадналия се Съветски съюз./

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?