Home » СВЯТ » Българи убили дядото на скандалният подпалвач Ламбе Алабаковски
Българи убили дядото на скандалният подпалвач Ламбе Алабаковски

Българи убили дядото на скандалният подпалвач Ламбе Алабаковски

В сряда вечер в Битоля се проведе протест в подкрепа на македонския певец Ламбе Алабаковски, който беше арестуван, след като подпали българския културен клуб в града.

Хората се стекоха в центъра пред сградата на полицията. Те блокираха една от главните улици с искане Алабаковски да бъде освободен веднага, тъй като според тях е невинен. По думите на протестиращите той имал мотив за палежа на Културния център „Иван Михайлов“, защото негов дядо бил убит от „български фашисти“, предава Дир.бг.

„Битоля е градът на героя Стив Наумов и в този град няма място за Ванчо Михайлов. Искаме оправдателна присъда за Ламбе Алабаковски и искаме информация от Централния регистър дали клубът в Битоля е законно отворен, което в момента е провокация за битолчани“, каза пред медиите местният председател на „Левица“ Горан Велевски.

Мирният протест е завършил с шествие на участниците по булевард „Първи май“, където се намират помещенията на прокуратурата и Генералното консулството на Република България в Битоля.

В момента Ламбе Алабаковски се намира в ареста в град Прилеп, където ще остане осем дни. През това време прокуратурата трябва да събере повече доказателства, за да се реши дали той ще остане за постоянно в ареста. Според протестиращите обвинението срещу него е твърде тежко. Българската общност в Битоля обаче смята, че то трябва да бъде по-тежко.

Малко по-рано и неговият адвокат каза, че дядото на певеца е бил убит от българин и това е една от причините за гнева му.

„Нямаше нужда Ламбе Алабаковски да бъде задържан, след като се призна за виновен, а всичките му житейски планове, като завръщане на музикалната сцена в Македония и социалното му положение, не сочат, че той ще избяга“, каза адвокатът му Драган Георгиев пред македонската телевизия „Алфа“.

„Той е създал семейство, баща е на две непълнолетни деца, до момента в живота си не е извършил никакво нарушение, а камо ли престъпление, което да показва, че е криминогенно лице. Може би го е извършил в момент на разочарование, лично засегнат от случващото се с Македония като цяло. Ако искаше да избяга, веднага щеше да избяга и няма да признае вината си“, каза още Георгиев.

Адвокатът се съмнява и в политическия момент в задържането на Ламбе, но не заради партийни игри, а поради общата ситуация в страната заради спора с България. „Това, което се случва с България, със сигурност има голям принос“, каза Георгиев.

Адвокатът на популярния певец казва, че не оправдава поведението му, но твърди, че трябва да се вземе предвид цялата ситуация в Македония заради преговорите и блокадите от България, както и факта, че член на семейството на Ламбе „е бил убит точно от българите“.

„Дядо му е разстрелян от българите, а той се връща в Македония и открива културен клуб на един от най-големите престъпници за македонския народ, който преди смъртта си в Рим не признава македонския народ. Разочарован е, но явно има гръбнак. Не го оправдавам, нито той се оправдава за това, което направи, но това беше неговия бунт“, казва Георгиев.

Георгиев казва, че за престъплението, в което е обвинен Алабаковски, като се вземат предвид всички обстоятелства, както и че няма големи материални щети и човешки жертви, наказанието може да не е лишаване от свобода, въпреки че Ламбе ще прекара поне осем дни в ареста.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?