Новините на фокус
Home » KO4 STORY » България е във възторг от 8-годишния Вики, който прочете 120 книги: Искам да съм президент
България е във възторг от 8-годишния Вики който прочете 120 книги: Искам да съм президент

България е във възторг от 8-годишния Вики, който прочете 120 книги: Искам да съм президент

Награденият от Столичната библиотека за Читател на годината Виктор Попов напълно очарова зрителите на bTV. Той получи наскоро наградата заради това, че едва на 8 години е изчел 120 книги. Но това е броят само на тези от библиотеката, със собствените – числото става още по-голямо.

Ефектът на четенето върху любознателното дете веднага си пролича при гостуването му в студиото на телевизията. Без никакво притеснение Виктор разказа кои са му любимите книги, а те са в най-различни насоки – от модели за влакове и локомотиви, до биографиите на световните лидери. 8-годишното момче призна, че може би книгата за лидерите е за по-големи, но пък има своя любимец сред тях – Джузепе Гарибалди.

„Защото много обичам Италия и защото той е обединил страната си”, така обясни симпатиите си Виктор.

На въпрос какъв иска да стане като порасне, той първо каза, че иска да е президент. Но понеже е наясно, че това не е професия за цял живот, Виктор изброи още, че иска да е лекар, писател, а също и журналист. „Или шеф на метрото, защото много се вълнувам от транспорт”, допълни момчето.

Все пак той повтори още веднъж и желанието си да стане държавен глава един ден.

Майката на запаления малък читател Нинелла Върбанова разкри доста радикален подход към възпитанието му. Според нея няма как едно дете да развие любов към четенето, ако през цялото време е обградено с модерни играчки. Затова тя започнала буквално да крие такива подаръци.

„Не вярвам да има малко дете, което да посегне към книгите, когато е обградено от всички тези пластмасови забавления, които издават звуци, шарени са“, обясни майката на малкия Читател на годината.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?