Home » KO4 STORY » Калин Сърменов изригна срещу ДС и КГБ: Комунизмът уби първата ми мечта
Калин Сърменов изригна срещу ДС и КГБ: Комунизмът уби първата ми мечта

Калин Сърменов изригна срещу ДС и КГБ: Комунизмът уби първата ми мечта

Макар България да отхвърли тоталитарния социалистически режим на Тодор Живков преди повече от 30 години, живелите по това време продължават да се възмущават от онази власт. Един от тях е актьорът, режисьор и директор на Сатиричния театър Калин Сърменов.

Той даде интервю за специалната рубриса на Деси Банова – Плевнелиева по Нова телевизия.

Сърменов отправи много нападки към някогашния режим, първо защото убил първата му творческа мечта – да стане художник. В един момент обаче му казали, че той „картина в изложба няма да види”.

„Аз съм от поколението на „зрелия социализъм”. Той изграждаше в можещите и мислещите хора една система на липса на правила и логики, за да ги демотивира. Това е стар психологически номер, направен от Държавна сигурност и КГБ. То беше в ход, не че заради мен са се активирали, това беше ежедневие, те така живееха. И като ми казаха, че картина в изложба няма да видя, аз пък реших да стана артист”, обясни Калин Сърменов.

Той си спомня и как точно е взел това решение. По негови думи това станало, след като гледал по телевизията някакъв соц филм – чешки или полски. Филмът му се сторил толкова тъп, че младият Калин си казал, че може да играе по-добре от актьорите на екрана.

В хода на разговора Сърменов разкри, че родителите на неговите баба и дядо са загинали в лагера в Белене. Родът му е интелектуален, баба му е била художник, а баща му един от най-добрите български музиканти.

Сърменов обаче не спести критиките и към настоящето. Той заяви, че живеем във време на пошлост, в което бъдещите артисти не се възпитават в уважение към утвърдените имена. По думите му, студентите идвали в теътъра и дори не поздравявали по-старите артисти.

Сърменов от своя страна изпитвал такова страхопочитание към някогашните български звезди в Сатиричния театър, че чак се притеснявал да пресече улицата и да си вземе кафе от автомата на входа му. Той се притеснявал, че може да срещне театрлано величие от ранга на Калоянчев и да припадне от вълнение.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?