Home » ЗА ДАМИТЕ » Бързи зимни огретени
зимни огретени

Бързи зимни огретени

Огретенът или още гратен е ястие на изисканата френска кухня с доста стара история, научи ko4:

 Прочутото блюдо със зачервена апетитна коричка произлиза още от ХІІ век, когато се е поднасяло като самостоятелно ястие или като гарнитура. Когато огретенът е правилно приготвен, той е с фина текстура, а вкусът му е лек. Златистата му коричка се получава заради майсторски препечената заливка. В днешно време съществуват десетки негови разновидности с всякакви сезонни продукти.

С кашкавал и шарена сол

ПРОДУКТИ: 1 кг картофи, 1 глава лук, 3 скилидки чесън, 300 г кашкавал, 4 яйца, 1 с. л. шарена сол, 50 г краве масло, 2 с. л. олио, 400 мл пилешки бульон, 200 г заквасена сметана.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Картофите се обелват и се нарязват на шайби. Може да се настържат и с ренде. Лукът се нарязва на полумесеци, чесънът наситно и се запържват в загретите масло и олио. Кашкавалът се настъргва в купа и към него се чукват яйцата. Разбърква се. Щом лукът започне да се карамелизира, се сипват картофите. Оставят се на огъня за 3–4 минути и се наливат бульонът и сметаната. Съдът се оставя на огъня, докато течността изври – около 10-15 минути. Овкусява се с шарената сол. Картофите се пресипват в тава и отгоре се разпределя сместа с яйцата. Пече се за 25 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор.

Със свинско и гъби

ПРОДУКТИ: 600 г свинско месо, 5-6 големи картофа, 14-16 пресни печурки (или от консерва), 150 г кашкавал, 1-2 глави лук, 1/2 ч. ч. прясно мляко, олио за пържене, сол, черен пипер и къри на вкус.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Изпържете гъбите. На дъното на намазнена тавичка разпределете нарязаното месо. Отгоре наредете нарязаните на шайби картофи, след това нарязаният на шайби лук и накрая прибавете изпържените гъби. Овкусете със сол и черен пипер. Добавете къри на вкус в млякото, разбъркайте добре и залейте ястието. Печете около 45 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Пет минути преди да изключите фурната, поръсете ястието с настъргания кашкавал.

Спаначен

ПРОДУКТИ: 300 г спанак, 120 г настърган кашкавал, 150 г картофи, 40 мл сметана, 1 щипка червен пипер, 100 г сирене, 2 яйца, 2 щипки сол, 1 щипка черен пипер, 1 скилидка чесън, 20 мл зехтин, 1 с. л. брашно.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Картофите се сваряват. Спанакът се поставя в тенджера с кипнала вода, за да се бланшира. След като се запари, спанакът се охлажда и се нарязва надребно. В тиган се слагат маслото и зехтинът. Щом се загреят, се изсипва спанакът. Пържи се, като непрекъснато се бърка. След 2–3 минути се добавя малко вода. Задушава се. Овкусява се с чесъна, който е нарязан на филийки. Поръсва се със солта и черния пипер. В сместа се чупят яйцата и се добавя сиренето. Подправя се с червения пипер. Добавя си сметаната и се разбърква. Изсипва се в съд за печене. Отгоре се настъргват обелените картофи. Кашкавалът се омесва с брашното и се разпределя върху картофите. Пече се на силна фурна, докато кашкавалът хване коричка.

С праз

ПРОДУКТИ: 800 г картофи, 350 г праз, 100 г червена чушка, 100 г зелена чушка, 200 мл сметана, 200 мл прясно мляко, 1 ч. л. ким, 2 щипки черен пипер, сол на вкус.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Картофите се обелват и се режат на шайби, след което се разбъркват в голяма купа с млякото, сметаната, праза, нарязан на шайби, кима, солта, черния пипер и нарязаните на ленти чушки. Сместа се изсипва в подходящ съд за печене и се покрива с фолио. Пече се около 35–40 минути в загрята на 200 градуса фурна.

Ретро

Твоят коментар

About Ивана Александрова

Какво мислите?