Горещи новини

Вандали вършеят край храма на Ванга в Рупите (Снимки)

Вандали вършеят край храма на Ванга в Рупите (Снимки)

Недобросъвестни хора са посегнали и на свято място като Рупите, алармират граждани във фейсбук.

В социалната мрежа се появиха снимки отпреди дни, на които се вижда как площите около храма на пророчицата Ванга са замърсени.

Кадрите са публикувани от Николай Анастасов, който се възмутил от видяното. По зелените площи около черквата и минералните извори имало изсипани фасове и пепел, изхвърлени кенчета от бира, салфетки и други битови отпадъци. Пейките, направени за отдих и почивка на посетителите, били изпочупени. Най-вероятно грозният акт е дело на вандали.

Авторът на снимките почистил мизерията, но хора от региона на Петрич разкриват, че често сварвали подобна гледка на святото място. За поддръжката му се грижи общината в града, но да се пази чисто зависи най-вече от гражданите.

Преди няма и три години в близост до къщата и храма на голямата пророчица Ванга бяха изградени редица удобства за многото туристи, които непрестанно прииждат към силно енергийната местност. На Рупите бяха поставени пейки, съблекални, химически тоалетни, ограда, както и пешеходен мост между лековитите минерални извори, но вече част от тях са в лошо състояние.

Местността заедно с храм-паметника „Св. Петка Българска“, построен от покойната пророчица, са част от 100-те национални туристически обекта. Там се намира и гробът на Ванга, както и нейната къща музей, където е изложен снимков материал от срещите ѝ с известни български личности, както и нейни вещи. В същия музей се възпроизвеждат и видеозаписи на нейни беседи с различни хора, на които пророкува.

Достъпът до целия комплекс и природните чудеса наоколо е свободен и безплатен с изключение на къщата на Ванга, за която се заплаща такса от 2 лева. Рупите се посещават от десетки хиляди туристи от България и чужбина всяка година, но стопанисващите комплекса на Ванга, както и Община Петрич не успявали да предпазят мястото от вандалски прояви.

„Трябва да се въведат сурови глоби и да се сложат табели навсякъде. И камери нека да монтират“, коментират граждани, видели нелицеприятните гледки в парковата площ на святото място.




Твоят коментар

Be the first to comment on "Вандали вършеят край храма на Ванга в Рупите (Снимки)"

Какво мислите?