Home » БЪЛГАРИЯ » Вижте контейнерите, в които ще настанят 1750 украинци край Елхово – СНИМКА
Вижте контейнерите в които ще настанят 1750 украинци край Елхово – СНИМКА

Вижте контейнерите, в които ще настанят 1750 украинци край Елхово – СНИМКА

Приемателният център е построен за евентуална мощна вълна от Африка и Близкия изток и прилича на концентрационен лагер

Мястото, където председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева смята да разсели 1700 украински граждани, прилича на концентрационен лагер от съвременен тип. За хората, които познават покрайнините на град Елхово и са поглеждали към циганската махала, по пътя за Ямбол, от около година виждат високите бетонни огради, които завършват по височина с тел, със сигурност смятат, че това, което би могло да се случва вътре, напомня наистина за тежките времена от Втората световна война.

Това представлява изграденият през последните две години от управлението на ГЕРБ контейнерен терминал с капацитет 1750 души, който би могъл да поеме евентуален мощен емигрантски поток от Близкия изток и Африка. По строителни книжа това контейнерно селище – с елементарни битови условия.

Фургоните от контейнерен тип са разположени върху терен от 27 дка, извън града, където е щабът на Гранична полиция. Правителството на ГЕРБ похарчи 4,41 млн. лв. без ДДС за тази база, финансирането е от ЕС.

Първо във Флагман.бг: Вижте контейнерите, в които ще настанят 1750 украинци край Елхово 

Този контейнерен терминал стои празен и в него няма жива душа, но е оборудван с най-необходимото, за да прилича буквално на лагер за хора, намиращи се в ограничителен режим зад бетонните огради, каквито сега могат да се видят само при затворите за рецидивисти у нас. Старият бежански център, който бе отворен през 2017 г. именно за бежанци от Близкия изток представляваше старото основно училище на Елхово, но капацитетът му е не повече от 100 човека, а и то през цялото време си остана празно, заради крайно лошите условия в него.

Погледнат от сателит, контейнерният лагер на г-жа Тошева наистина прилича на място за изолация на хора, представляващи опасност.

Г-жа Тошева не даде никакъв отговор на въпроса как ще се чувстват вътре майките с много деца, както и възрастни хора, които са от най-бедната прослойка и нямат избор, ще могат ли те свободно да излизат на разходка в града и какво ще е ежедневието на техните деца.

Народният представител от ИТН Златомира Карагеоргиева-Мострова, която представлява Бургаския избирателен район, изрази огромно съжаление от тази картина.

„Поему става дума за недобро проучване на намеренията на хората и лошо планиране. Каква я мислехме, каква стана“, заяви г-жа Мострова.

Тъй като информацията между украинските граждани тече непрекъснато в интернет, по-голямата част са наясно какво ги очаква в Елхово и е нормална реакцията им да не се съгласят да заменят морския бряг с живот в контейнер.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?