Home » ЗА ДАМИТЕ » Какви хранителни добавки трябва да приемам?
Какви хранителни добавки трябва да приемам?

Какви хранителни добавки трябва да приемам?

От момента, в който влезем във фитнеса и решим да се отдадем на усилени тренировки, изкушенията да опитаме всякакви хранителни добавки, надявайки се на магическа трансформация за една нощ стават трудни за устояване.

И все пак, вместо да се насочим към всякакви хранителни добавки, които изглеждат популярни в нашата фитнес зала, най-добре е първо да определим най-точния атлетичен профил, цел и особено правилните нужди. Според специалистите от Fitholic трябва да си отговорите на следните въпроси:

Вие професионален спортист ли сте?

Ентусиаст по културизъм с офис работа от 9 до 17?

Или може би просто искате да се забавлявате с приятелите си?

Всичко това предполага различни подходи и цели, които от своя страна изискват хранителни профили или различни добавки. Но нека започнем с основите.

Най-важното нещо, преди да се опитате да използвате хранителни добавки, е първо да се уверите, че вашата диета и почивка са добре организирани. Като за начало се уверете, че вашата диета включва приличен брой от 3-4 хранения на ден, от източник на здравословна храна, която е възможно най-непреработена, и с подходяща хидратация.

Що се отнася до възстановителната част, важно е да разберете, че всичките ви мечти всъщност се постигат у дома – във фитнеса се произвежда само стимулиращата част.  Всъщност по-голямата и важна част от процеса е правилното хранене и почивка, така че сън най-малко 8 часа нощта е абсолютно необходим за всеки фитнес ентусиаст.

Днес на пазара има толкова много добавки, че може да бъде малко объркващо за всеки начинаещ. След като изяснихме тези детайли, нека се опитаме да изясним някои от различните хранителните добавки. Представете си, че те могат да бъдат като личен комплект, с който можете да изваяте собственото си тяло, разбирайки, че когато имате сериозна цел, имате нужда от минимум качествена екипировка.

Така че, независимо дали сте практикуващ любител, който влиза във фитнеса след 8 часа работа, или амбициозен спортист, хранителните добавки могат да ви помогнат да постигнете целите си по-бързо, разбира се, ако сте се фокусирали правилно и сте избрали това, което най-добре отговаря на вашите индивидуален профил.

Наред с увеличаването и концентрирането на силата и загубата на телесни мазнини, някои добавки могат да ви осигурят и допълнителни ползи, като повишена енергия, подобрено настроение и цялостен здрав външен вид.

Създадохме този минимален списък за вас, с помощта на който имате най-големи шансове да не се провалите в постигането на целите си.

И така, какви основни хранителни добавки трябва да приемам за добри резултати?

Протеинови концентрати

Суроватъчният протеин концентрат е бързоусвоим протеин, който трябва да се консумира в рамките на един час (според професионалните треньори) от началото и края на тренировката, за да се улесни повторното стартиране на протеиновия синтез. В допълнение към възстановяването на мускулната тъкан и възстановяването от физическо натоварване, суроватъчният протеин има способността да улеснява и определени полезни процеси за тялото, като повишаване на енергийните нива, подхранване на косата и кожата или дори психологически.

Суроватъчният протеин концентрат е може би най-простото и популярно решение, използвано от любителите на тренировките с тежести. Обърнете внимание на съотношението качество/количество/цена и хранителния профил, който отразява качеството на продукта.

Казеин

Известен като „нощен протеин“, много експерти казват, че е правилният избор за добавка преди лягане. Казеинът е протеин с бавно освобождаване, който се усвоява по-бавно от стомаха, като по този начин осигурява постоянен поток на аминокиселини в мускулите за по-дълъг период от време.

Поради по-продължителното си действие, казеинът предотвратява разрушаването на излишния протеин (антикатаболен ефект), което в крайна сметка насърчава анаболен ефект – мускулен растеж.

Богат на BCAA, той ви помага да възстановите и изградите нови мускулни влакна за по-висока и по-качествена мускулна маса. Особено се препоръчва по време на периоди на съхранение мускулна маса или хора, които имат затруднения с поддържането на мускулните нива.

Ако сте на диета, обърнете внимание на съдържанието на захар, тъй като това може да повлияе на вашия план за отслабване.

Креатин

Креатинът, който се намира естествено в червеното месо и рибата, може да осигури на тялото енергия и способност за възстановяване. Това също може да доведе до увеличаване на мускулната маса и атлетичните постижения.

Основната му употреба е като резервен донор на фосфат за възстановяване на нивата на АТФ, най-основната форма на енергия, а също и източник на енергия за всички мускулни контракции. Следователно това е друга хранителна добавка, която може би е една от най- ефективните, когато се стремите към интензивна физическа активност.

Рибено масло (Омега 3)

Спортист или не, маслото Омега 3 е абсолютно една от най-добрите добавки, които всеки трябва да приема. Предимствата включват способност за намаляване на възпалението в тялото, подобряване на кръвообращението, поддържане на косата, кожата и ноктите здрави. Омега 3 попадат в категорията на есенциалните мастни киселини, които човешкото тяло не може да синтезира, така че трябва да се приемат от храна или добавки.

Затова се уверете, че получавате оптимална концентрация, а ако се налага, допълвате ежедневно.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?