Home » ЗА ДАМИТЕ » Всеки трябва да го знае! Ето какво се прави на рождения ден на починал роднина?
Всеки трябва да го знае! Ето какво се прави на рождения ден на починал роднина?

Всеки трябва да го знае! Ето какво се прави на рождения ден на починал роднина?

Църквата и психолозите имат своя гледна точка за това дали трябва да се празнува рождения ден на починал човек. Загубата на любим човек винаги е голяма скръб за семейството и приятелите му. 

Обичайно е денят на смъртта да се счита за ден за възпоменание на човека, когато роднините посещават гроба му и се събират, за да прекарат време заедно. Често си спомняме за починалия на рождения му ден, защото това е паметна дата за семейството, но не всеки знае какво трябва да се направи, за да се почете правилно паметта на човека.

Необходимо ли е да празнуваме?

Има религии, в които рожденият ден на починалия няма никакво значение. В древността хората дори не са го записвали, най-важното е било да се отбележи точната дата на смъртта. Факт е, че рожденият ден се свързва с времето, което човек е прекарал на земята, а сега душата му е отишла в друг свят, така че друга дата е важна – когато е напуснал нашия свят.

Какво казва църквата по въпроса?

Експертите са сигурни, че ако дойдете на гроба, поставите цветя и запалите свещ за мъртвите на рождения им ден, нищо лошо няма да се случи. Можете да го направите, когато пожелаете. Свещениците обаче не препоръчват да празнувате рожден ден на починал близък и да приготвяте маса, камо ли да се веселите.

палене църковна свещ

Какво мислят психолозите по този въпрос?

Психолозите казват, че е най-добре да празнувате рожден ден и да съберате роднини на починалия само през първата година след смъртта му. Ако правите това всеки път, няма да можете да приемете загубата. Ако рожденият ден на любим човек е важен за вас, тогава можете да го отбележите, защото е много трудно да се примирите с факта, че датата, която сте празнували, е престанала да бъде празник.

Психолозите казват, че ако се опитате да отпразнувате рождения ден на починалия, тогава не сте се примирили с факта, че него го няма до вас. През първите няколко години след загубата това се счита за норма, но ако се случва постоянно, трябва да потърсите професионална помощ.

Във всеки случай и психолозите, и свещениците са съгласни, че човек не трябва да бъде тъжен на рождения ден на починалия. Изпълнете този ден с ярки емоции и добри спомени за починалия.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?