Home » ЗА ДАМИТЕ » ВЪЛШЕБСТВО ОТ ТЕСТО! Домашен тутманик със сирене – много мек, сочен, вкусен и топъл, и студен
ВЪЛШЕБСТВО ОТ ТЕСТО! Домашен тутманик със сирене - много мек сочен вкусен и топъл и студен

ВЪЛШЕБСТВО ОТ ТЕСТО! Домашен тутманик със сирене – много мек, сочен, вкусен и топъл, и студен

Тутманикът е едно от любимите на всички лакомства от тесто, което обикновено се приготвя за големи празници и тържества. 

Тази рецепта на Ко4 за домашен тутманик със сирене е от кулинарните тефтери на нашите баби, а в резултата може да не се съмнявате – мек като душичка, пухкав и много вкусен тутманик се получава накрая. А най-хубавото е, че може да се яде както топъл, така и студен. Ето какво ви трябва:

Продукти: 

200 мл хладка вода
200 мл хладко прясно мляко
8 гр. суха или 30 г прясна мая
1 ч. л. захар
3 с. л. олио
1 ч. л. сол
600 г брашно

За плънката:

250-300 г сирене
1 супена лъжица заквасена сметана
50 г масло и 50 мл олио
1 яйце за намазване

Приготвяне: 

В по-дълбок съд се изсипват 8 г суха мая или се натрошават 30 г прясна мая. Залейте с 200 мл хладка вода, 1 ч. л. захар и 2 с. л. от общото количество брашно. Смесете съставките в хомогенна смес, докато всичко се смеси. Оставете маята да шупне на топло.

шупнала мая

Когато маята шупне, добавете хладкото мляко и 2 с. л. олио. Смесете отново до хомогенност, след което постепенно започнете да добавяте брашното, смесено със солта. Добавя се по малко от брашното и когато се поеме в тестото се добавя отново и така до края, докато изразходвате цялото количество.

Трябва да омесите гладко и меко тесто върху равна повърхност. Който иска може да добави 1 яйце към тестото, но наистина няма нужда. Когато сте замесили тестото, го върнете в купата и го полейте с 1 супена лъжица олио.

омесено тесто

Покрийте със стреч фолио и памучна кърпа и оставете да удвои обема си, около 30 минути. След изминалото време разделете тестото на 3 равни части и ги оформете на топки. Всяка топка набрашнете и покрийте с кърпа, като разточвате една по една, за да не изсъхват останалите.

тесто за тутманик

Първата кора разточете възможно най-тънко, разтопете маслото с олиото и намажете цялата кора.

тесто с масло

ЗА ПЛЪНКАТА: Настържете сирене по избор (аз използвах краве) и смесете сиренето с 1 супена лъжица сметана. Разделете плънката на три части и с първата намажете цялата кора.

Поставете втората разточена кора върху първата кора, която трябва да е със същия размер като първата. Намажете с олио и масло, след това напълнете със сирене и сметана. Отгоре идва третата кора, която се намазнява и пълни по същия начин.

тутманик със сирене приготвяне

След това кората се загъва по следния начин: третата кора, която е отгоре, се прегъва от двете страни до половината, а след това и от другите две страни. „Кубчето“ от третата кора се намазнява в средата, след което се повтаря процеса със загъването с втората кора и след това всичко хубаво се загъва с първата кора.

Така приготвеният тутманик се притиска малко да се разтегне и се прехвърля върху хартия, след което в тава. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса още малко. Намажете горната част на тутманика с едно яйце и останалото масло.

тутманик преди печене

Включете фурната да загрява и изпечете тутманика на 200 градуса за 45 минути. Когато покафенее при печенето се поставя фолио, за да не загори.

пухкав тутманик

 Да ви е сладко!

Източник: За жената

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?