Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » Газим я и я прескачаме, а тя може да спаси живот – лекува черния дроб и жлъчката!
Газим я и я прескачаме а тя може да спаси живот – лекува черния дроб и жлъчката!

Газим я и я прескачаме, а тя може да спаси живот – лекува черния дроб и жлъчката!

Цикорията е позната на лечителите още през първи век и те често я използват за възстановяване на черния дроб и други проблеми с храносмилателния тракт. В миналото често се използва като лекарство, но и като храна.

Особено се е използвала като салата при консумация на мазни ястия, за да стимулира жлъчните сокове и да улесни смилането на храната без дискомфорт в стомаха. Днес цикорията е малко позабравена, а се използва най-вече „кафето“, което се получава от нейния корен.

цикория

Цикорията, или Cichorium intybus, е растение със сини цветове, което расте като градинска билка, но по-често като дива билка. Расте край пътища, дворове и градини, среща се и по поляни. Най-добре е реколтата да се бере от екологично чиста среда.

Въпреки че има широко приложение в медицината, цикорията често се използва като добавка към ястия. Младите пролетни листа на билката, подобно на други листни зеленчуци, могат да се добавят към салата или да се сервират отделно, а печен и нарязан корен от цикория често се добавя към кафето в Европа и САЩ.

корен от цикория

Цикорията обикновено се смесва с кафе, защото допълва вкуса и мириса му, но анализите го допълват по друг начин: а именно, установено е, че лактуцинът и лактуопикринът (двете вещества от цикорията, които й придават леко горчив вкус) могат да имат действие, противоположно на действието на кофеина, поради седативния ефект върху централната нервна система.

кафе от цикория

Цикорията се счита, наред с други неща, за леко слабително средство и за увеличаване на потока на жлъчката. Може да се използва и за лечение на болка в костите и ревматизъм, тъй като действа като лек диуретик, увеличавайки извеждането на течности от тялото.

Листата от цикория се използват и като лапа за лечение на кожни възпаления и отоци. Прилага се вътрешно при: ускорена работа на сърцето, причинена от прием на кофеин, жълтеница, проблеми с далака, камъни в жлъчката, гастрит и други храносмилателни проблеми, пневмония, болки в костите.

цикория цвят

Използва се външно при кожни възпаления. Цикорията се купува под формата на зелени листа и изсушен корен. Преди употреба при някой от изброените проблеми е необходима консултация с Вашия лекар. Ето как се приготвя у дома:

ЧАЙ: 1 чаена лъжичка корен или суха билка се оставя да заври в половин чаша вода, след което се прецежда; пийте 200 до 350 ml дневно при жълтеница, храносмилателни проблеми, камъни в жлъчката или гастрит.

чай от цикория

КАТО ХРАНА: Изстискайте 1 чаена лъжичка сок от стрък цикория и го пийте заедно с мляко или вода, три пъти на ден. Яжте прясната билка (млади зелени листа) като салата или гарнитура.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?