Home » БЪЛГАРИЯ » Горивата най-скъпи от 3 месеца! Ето защо
Горивата най-скъпи от 3 месеца! Ето защо

Горивата най-скъпи от 3 месеца! Ето защо

Цените на горивата стигнаха тримесечен връх, показа проверка в специализирани сайтове и в някои от веригите бензиностанции, научи КОЧ.

В част от тях дизелът вече се продава за 2,34 лв. На други цената е от 2,14 до 2,22 лв., а има и такива, които го предлагат за 2,04 лв. Най-високата цена на масовия бензин А-95 е 2,14 лв., като в част от бензиностанциите се предлага от 2,02 до 2,09 лв. На места има цени от 1,92 лева, пише 24 часа.

Такива ценови нива горивата са имали в края на ноември 2018 г. Причина за сегашното поскъпване са котировките на петрола, които са почти 68 долара за барел. Дори в момента има известно задържане на цените от компаниите, тъй като преди три месеца петролът е бил 60 долара, а горивата са били със сегашните цени.

Покачването на петрола дойде след решението на ОПЕК и Русия да ограничат добива, за да спре поевтиняването на суровината, започнало през последното тримесечие на 2018 г. Свиването на производството се очаква да продължи поне до юни. Ако тенденцията се запази, може да има и още по-голямо поскъпване на горивата до началото на лятото, когато се покачва и потреблението.

Марица

Твоят коментар

About Ивана Александрова

Какво мислите?