Home » ЗА ДАМИТЕ » Гостите са на прага, а нямаш десерт? Спокойно! Бърз сладкиш със сметана без капка олио – чиста фантазия!
Гостите са на прага а нямаш десерт? Спокойно! Бърз сладкиш със сметана без капка олио - чиста фантазия!

Гостите са на прага, а нямаш десерт? Спокойно! Бърз сладкиш със сметана без капка олио – чиста фантазия!

Рецепта на Даниела, която бе така любезна да я сподели с всички нас.

Ако нямате време да направите някоя от класическите торти, а имате гости, които искате да ги зарадвате с вкусен сладкиш, то този десерт няма да ви подведе – приготвя се бързо, а вкусът му е чиста фантазия.

Всички, които го опитат, остават възхитени, особено децата! Нежен и фин на вкус, едва ли някой ще повярва, че сте го направили за нула време!

Това е рецептата за основната смес, като по желание можете да добавите ядки, кокос или нещо по ваш вкус. Може да полеете сладкиша с шоколадова глазура или просто да го нарежете на кубчета и да поръсите с пудра захар. Ето какво ви трябва за бързия сладкиш Фантазия:

сладкиш Фантазия

Бърз сладкиш Фантазия със сметана

Продукти: 

  • 200 г брашно
  • 300 г захар
  • 2 яйца
  • 375 г заквасена сметана (или гъсто кисело мляко)
  • 1 пакетче бакпулвер (10 г)
  • 1 щипка сол
  • 100 г шоколадови трохи/капки или нарязан шоколад

Приготвяне: 

Веднага включете фурната да загрее на 160 градуса, тъй като докато загрее, вече ще сте приготвили тестото. За да не „паднат“ шоколадовите трохи на дъното, е много важно да ги смесите в тестото едва след като е разбито и веднага да сложите сладкиша във фурната.

И така, първо разбийте жълтъците със захарта, докато тя се разтопи и се получи хубава гъста, гладка смес. Някои хора смесват всичко наведнъж, всички съставки накуп, но можете да го направите поотделно, ако искате.

Пресейте брашното, след което го смесете с останалите сухи съставки, бакпулвера и солта, след което добавете заквасената сметана, яйцата и захарта и разбийте добре за няколко минути до получаване на хомогенна смес без бучки.

След като сместа е готова, добавете парченцата шоколад, разбъркайте бързо, за да се разпределят, след което изсипете сместа в средно голяма тава с приблизителни размери 20х30 см, предварително застлана с хартия за печене.

Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 160 градуса за около половин час, но все пак проверете с клечка за зъби. Изпеченият сладкиш се оставя да изстине, след което по желание се залива с шоколадова глазура или просто се поръсва с пудра захар.

сметанов сладкиш Фантазия

Да ви е сладко!

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?