Никой не може да устои на това ястие. Можете да поднесете гъбите като разядка, като гарнитура към основно ястие, а ако сте на пости, гъбите могат да заменят и основното ястие. Освен че са пълни със здравословни протеини, те са и много вкусни.
От Ко4 ще ви представим невероятно лесен и вкусен начин за приготвянето им – Гъби с лук и чесън на тиган:
Гъби с лук и чесън на тиган
Продукти:
- 40-50 гр. масло/маргарин
- 2-3 супени лъжици зехтин или обикновено олио
- 1 глава лук нарязан на ситно
- 400 гр. почистени гъби печурки
- 150 мл бяло вино
- малко ситно нарязана суха или прясна мащерка
- ситно нарязан пресен магданоз
Приготвяне:
На много слаб огън разтопете маслото заедно със зехтина, след което като загрее добавете ситно нарязания лук. гответе, като разбърквате често, докато лукът се остъкли и омекне.
След това се добавят почистените гъби. Задушете ги на тих огън, като от време на време разклащате или разбърквате внимателно, за да не се разпаднат. Когато добият приятен карамелен цвят, добавете бялото вино и отново разклатете или разбъркайте.
Добавете ситно нарязана мащерка и листа пресен магданоз, разбъркайте, след което, когато част от течността се изпари, добавете ситно нарязан чесън (или пресован/настърган), след това сол и черен пипер на вкус. Следвайте процедурата за втората рецепта:
Източник: Zajenata