Home » СВЯТ » Денят, в който на цялата Земя спря тока
Денят в който на цялата Земя спря тока

Денят, в който на цялата Земя спря тока

Събитията няма да са по сюжета от филма с Киану Рийвс „Денят, в който Земята спря да се върти“, а доста по-зловещи

Представете си, че внезапно са ви спрели тока След известно време обаче разбирате, че не само на вас, а е спрян и на всички останали хора по целия свят…

Какво ще се случи след това с хората и планетата?

Всъщност прекъсването на електрозахранването може да бъде смъртоносно, ако се случи едновременно по цял свят. Ето какво ще последва в първите минути след това.

Ако има прекъсване на тока на цялата планета, за една част от населението ще е ден по това време, а за другата – нощ. След минута хората, които са в светлата част на деня, няма да забележат веднага, че нещо не е наред.

Това може да се разбере, например, от шофьорите, тъй като светофарите ще спрат да работят. Поради това колите ще започнат да се блъскат помежду си и да събарят пешеходци. От нощната страна на планетата дори тези, които спят по това време, ще се събудят след около 60 минути.

Пет минути по-късно колите, които са на електричество ще спрат да работят. Включително електрически влакове, тролеи и трамваи. Хората ще заседнат в метрото под земята. Ще бъдат изключени телефони, кабелна телевизия, интернет, телевизори. Ако някой в този момент е в асансьора, той също ще остане там за неопределено време.

В болниците оборудването в интензивните отделения също ще спре да работи. Обикновено има резервни генератори, но за включването им трябва известно време. Освен това те могат да работят само за кратко време. Следователно пациентите все пак ще започнат да умират.

10 минути след спиране на тока летищата ще се опитат да пренасочат полетите си. Липсата на електричество няма да се отрази по никакъв начин на самолетите, но на земята всичко ще работи на резервни генератори. Но тяхната мощност ще бъде достатъчна главно само за поддържане на работата на радиокулата. Въпреки това, те все още могат да пренасочват енергия към светлините на пистата. В крайна сметка самолетите ще кацнат безопасно.

След 15 минути хората, за които е нощ, ще започнат да излизат навън и да питат съседите какво се е случило. Ще се окаже, че наблизо никой няма ток.

След 20 минути хората ще започнат да усещат странна миризма. Ще дойде от канализацията. Без електричество пречиствателните станции ще спрат да работят. Прясната вода ще спре, а мръсните отпадни води скоро ще започнат да текат от чешмата.

30 минути след спирането на тока лидерите на всички страни ще се опитат да разберат какво се случва. В същото време правителствата няма да могат да се свържат със съюзниците, защото нито един от видовете комуникация няма да работи.

Освен това дори обикновените коли няма да могат да карат, след като им свърши бензина. Проблемът е, че горивните помпи се нуждаят от електричество, за да работят. Електричеството е необходимо и за разпределението на газ и други ресурси.

След 40 минути ще започнат бунтове по цял свят. Хората ще обират магазини, защото няма да могат да плащат с карта, както и да теглят пари в брой.

Като цяло хората или ще се опитат да направят нещо в паника, или ще се заключат в домовете си.

Има и друга опасност, свързана с прекъсване на тока. Това е ядрената заплаха. Атомните електроцентрали имат безопасни и резервни системи за предотвратяване на срив. Но сега ядрените реактори ще се нагряват много бързо и за охлаждането им е необходимо електричество. Резултатът ще бъде експлозия.

След 50 минути хората ще забележат, че домът им е станал много горещ или много студен. Може би някой ще започне да пали огньове или да пали камина. Но за това те ще трябва да горят дърва за огрев, а след това и всичко, което имат (дрехи, хартия и т.н.). И ако огънят случайно се разпространи в целия апартамент или къща, тогава най-близките къщи също ще бъдат обхванати от огън.

60 минути след прекъсване на тока хората ще разберат, че парите са станали безполезни. И може да започнат да ги горят, за да се стоплят. Като цяло, в рамките на един час след прекъсване на електрозахранването в световен мащаб, икономиката на всяка страна ще бъде унищожена.

И това не е всичко. Хората, които ще бъдат в космоса по това време, няма да могат да се свържат със Земята. Това означава, че те или ще трябва да направят аварийно кацане сами, или да останат в неизвестност в космическия кораб.

Ден след спиране на тока цялата храна в хладилника ще започне да гние. Хората ще се опитат да се спасят с консерви и всичко, което намерят в природата. Като цяло много хора биха загинали поради прекъсване на тока. Но ще има и такива, които ще успеят да оцелеят.

Източник: Interesnoto.info

Твоят коментар

About Иван Ангелов

Какво мислите?