Новините на фокус
Home » ЗА ДАМИТЕ » Децата, които не кусват зеле, искат да им правя това ястие 3 пъти в седмицата – по-вкусно от пържоли!
Децата които не кусват зеле искат да им правя това ястие 3 пъти в седмицата - по-вкусно от пържоли!

Децата, които не кусват зеле, искат да им правя това ястие 3 пъти в седмицата – по-вкусно от пържоли!

Ако и вие имате деца, които не искат да ядат зеле, то това ястие със сигурност ще се хареса на близките ви. Приготвя се лесно и можете да направите някои промени по ваш вкус.

Ето какво ви трябва, за да похапнете сладко-сладко с уникалните Зелеви шницели:

шницели от зеле и кайма

Зелеви шницели

За кюфтетата:

  • 500-600 г кайма
  • 1 глава лук
  • сол
  • зеленчукова смес (италианска или вегета)
  • черен и червен пипер на прах
  • 2 скилидки чесън

За соса:

  • 1 връзка пресен лук
  • 1 връзка пресен копър/мирудия
  • 5-6 супени лъжици заквасена сметана (гъсто кисело мляко)
  • 2 малки лъжички доматено пюре/сос

И още: 

  • 1 зелка
  • сол и черен пипер
  • малко олио
  • 3 картофа
  • сол
  • черен и червен пипер
  • 2 скилидки чесън
  • 4 супени лъжици олио
  • 60 гр. настърган пармезан
  • малко пресен магданоз + малко настърган пармезан

Приготвяне: 

Изсипете каймата в по-дълбок съд, добавете ситно нарязан лук, ситно смлян чесън и подправки по ваш вкус. Разбъркайте добре сместа, за да се смесят всички съставки, след което я оставете в хладилника за половин час.

объркана кайма

През това време пригответе соса: пресния лук и подправките нарежете на ситно, овкусете и смесете доматения сос със заквасената сметана (твърдото кисело мляко). Разбъркайте добре до гладкост.

млечен сос

Нарежете зелето на кръгчета с дебелина около 2 см. Поставете ги в тава, покрита с хартия за печене. Посолете ги и ги поръсете с черен пипер. След това от каймата оформете големи кюфтета и ги наредете върху зелето.

кръгчета зеле

Поставете по едно кюфтер върху всяко парче зеле. Месото се намазва с 1-2 супени лъжици от белия сос. Трябва да е гъсто и да не се разпространява извън месото. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за 45 минути или до приятен загар.

шницели от зеле

Пригответе гарнитурата: нарежете картофите на големи парчета, например четвъртинки или осмини в зависимост от размера на картофите. Направете дресинга от посочените съставки, след което залейте картофите и разбъркайте.

дресинг картофи

картофи с подправки

Подредете ги в тава, покрита с хартия, на един ред, а не един върху друг, защото така ще се изпекат най-добре. Печете ги по 15-20 минути от всяка страна, в загрята фурна на 200 градуса. Преди печене ги поръсете с малко настърган пармезан, което ще им придаде допълнителен хрупкав вкус.

картофи за печене

Накрая смесете ситно накълцания пресен магданоз с настърган пармезан, поръсете печените шницели със зеле, а с останалото поръсете печените картофи и разбъркайте. Насладете се на вкусния обяд.

зелеви шницели

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?