Горещи новини

Доматите обичат мляко! Ето какво правят опитните градинари за богата и сочна реколта:

Доматите обичат мляко! Ето какво правят опитните градинари за богата и сочна реколта:

В арсенала от народни рецепти на опитните градинари, които могат да се използват при отглеждането на домати, можете да намерите много интересни трикове. Например, много от тях са убедени, че е възможно да се повлияе на плододаването на тази култура с помощта на обикновено мляко.

Счита се, че на базата на този хранителен продукт може да увеличи броя на плодниците, образувани от насажденията.

Но това не е всичко – градинарите, които вече са използвали този необичаен метод за подхранване на насажденията, уверяват, че благодарение на него те получават надеждна защита срещу гъбични инфекции. Ако решите да опитате подхранването с мляко и да се уверите в неговата ефективност, трябва да действате както следва.

Подхранване на доматите с мляко – ето как се прави

Вземете кофа с вода и добавете литър мляко. След това сложете в течността 10 капки йод и половин чаена лъжичка борна киселина.

Използвайте получения разтвор за обработка на лехите. Третирането с него трябва да се извърши три пъти: в периода на на образуването на пъпки, по време на цъфтежа и при появата на плодници. Но дори и да сте пропуснали първото подхранване, опитните градинари уверяват, че все още не е късно да използвате млечния разтвор.

Употребата му ще допринесе за появата на повече цветове и плодове. Освен това насажденията ще растат по-едри и по-здрави, а плодовете ще са по-сочни, по-месести по-вкусни. Това се дължи на съдържанието на ценни хранителни вещества в млякото.

В комбинация с йод и борна киселина, неговата ефективност се увеличава.

Йодът се отличава с антисептични и антигъбични свойства. Той предпазва насажденията от гниене и мана, а това е предпоставка за здрава и изобилна реколта.

Подобни свойства притежава и борната киселина. Тя се отличава със силни антигъбични и антибактериални свойства. Неслучайно има широк спектър на приложение в градинарството. В синхрон, тези 3 съставки могат да донесат само ползи за доматените насаждения и да повлияят положително върху реколтата им.

Източник: 365 Новини

Твоят коментар

Be the first to comment on "Доматите обичат мляко! Ето какво правят опитните градинари за богата и сочна реколта:"

Какво мислите?