Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » Д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Симптомите на смъртоносния коронавирус са като при грипа
Симптомите на смъртоносния коронавирус са като при грипа

Д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: Симптомите на смъртоносния коронавирус са като при грипа

Разраства ли се грипната епидемия в страната? Какви са опасностите от коронавируса от Китай и имат ли здравните ни власти готовност да реагират при необходимост?

 Има ли риск от епидемии в Перник заради водната криза? Всички тези горещи теми коментира  главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, научи ko4.

– Д-р Кунчев, в София, както и в много други градове на страната бе обявена грипна епидемия. Да се притесняват ли хората и какво лечение препоръчвате?

– Всяка година се срещаме с по-слаба или по-силна грипна епидемия. Хората също познават клиничната картина, оплакванията. Трудно можеш да се объркаш дали става дума за респираторен вирус или за грип, тъй като при грипа общото състояние е засегнато значително повече. Много често не можем да продължим да ходим на училище, на работа, налага се да останем вкъщи и това е в интерес както на болния, за да може да изкара по-леко заболяването и да няма усложнения, така и на хората, с които контактува. Защото ако е вече с клиника, със запушен нос, кихане и кашлица, рискът в офиса да зарази и други хора е много голям. Ние препоръчваме тази изолация. Но без самолечение!

Защото все още се среща практиката хората сами да си купуват някакъв антибиотик и да започват лечение с него, което е абсолютно излишно. Той с нищо не ни помага, напротив, може да добави и оплаквания от страна на стомашно-чревния тракт, но не влияе по никакъв начин на вируса. Влияят само антивирусните препарати. И ако смятаме, че заболяването не се развива добре, ако температурата не спада и се чувстваме все по-отпаднали, ако имаме затруднения с дишането, ако кашлицата стане от суха – дразнеща и влажна, с отделяне на храчки, това значи, че трябва да се срещнем с лекар. А най-вероятно е да продължим лечението и в болнични условия, тъй като опасността да развием дихателна недостатъчност вече става по-голяма.

– А какви щамове върлуват в момента?

– Щамовете са тези, които до голяма степен се очакваше да са водещи през тази година. Ако има изненада, тя е, че началото на епидемията малко закъсня, сега вече обаче много бързо наваксва това закъснение от около десет дни. И второ – допреди седмица почти равностойно хващахме два щама от типа А – единият H1N1 – много добре познатият ни от години пандемичен щам „Калифорния“, и вторият – новият за тази година H3N2 „Канзас“, който очаквахме да предизвика епидемията. От около седмица започва вече да превалира H3N2 и считаме, че той ще е основният причинител на заболяването. Разбира се, има паралелна циркулация и на В щамове, макар че в много по-малък процент.

– В началото на миналата година имаше и смъртни случаи. Какви усложнения могат да се появят от грипа сега?

– Ако трябва да направим някаква характеристика, макар да е рано – все още една трета от България е в епидемия, не е засегната цялата страна – има едно преимуществено засягане на детската и младежката възраст. Най-голяма е заболеваемостта в групата от 5 до 14 години. Този щам разболява най-много децата. Което значи, че най-вероятно щам с подобна характеристика предните години е циркулирал сред обществото, доста от по-възрастните хора са се срещали с него, имат някакъв тип имунен отговор, но при тях заболяването протича доста по-леко и са по-слабо засегнати.

Иначе данни за по-висок процент усложнения нямаме. Разбира се, има някакъв процент на деца с усложнения и в момента са масово заети детските инфекциозни отделения в засегнатите места. Но при грипа ситуацията е много динамична – заболеваемостта бързо се вдига, после бързо пада.

– Децата са във ваканция до 6 февруари, но все пак какъв съвет бихте дали на децата и родителите?

– Доколкото е възможно, препоръчваме горещо да се ограничават контактите в този период от една-две седмици. Това се отнася не само за децата, но и за родителите. Особено пък за пенсионери, които имат много придружаващи заболявания и са по-рискова група. Така те ще могат да си спестят много неприятности.

– Д-р Кунчев, в момента светът е в паника от коронавируса, който тръгна от Китай и вече има доста смъртни случаи. Той се разпространява, дойде и в Европа. Какво знаем за него, от какво се предизвиква?

– Там ситуацията е също доста динамична. Много бързо се организираха международните институции в този случай.През изтеклите 10-15 години ние преживяхме два подобни инцидента с коронавируси – такъв беше тежкият остър респираторен синдром ТОРС, такъв беше и средиземноморският синдром, който възникна от един пазар за камили в Саудитска Арабия. До голяма степен това ни дава някаква представа как биха се развили нещата, без тя да е стопроцентова. Коронавирусите не са нещо ново, те са познати, но досега в човешката патология имаха много малко значение.

Или предизвикваха много леки заболявания, или изобщо не предизвикват заболявания. По-скоро те са разпространени сред различни животни. Например от коронавирусите боледуват много често кучетата и котките, които са домашно отглеждани. Но този вирус рядко преминаваше видовата бариера.

Сега защо се случват нещата в Китай? Ако не са в Китай, те ще са във Виетнам, в Индонезия, в Камбоджа, все в региона на Югоизточна Азия. Защото концентрацията на хора и на живи животни, включително екзотични редки диви животни, които се използват за търговия, за храна, е много голяма. Високите температури, това циркулиране на различни вируси между различните видове, дава възможност при непрекъснатите генетични мутации да се намери такава комбинация, която да е патогенна за хората и същевременно да може да се предава от човек на човек.

Към момента ние не знаем много за коронавируса. Много е важно през следващите една две седмици да имаме по-голяма яснота по отношение начина на предаването му. Защото това, че има вече доказано предаване от човек на човек, е ясно. Но това не е никак лесно. Ако се върнем пак към познатите ТОРС и средиземноморския, трябва да ви кажа, че предаването им беше много трудно, то изисква много близък и много интензивен контакт. Заболяваха основно хора (и сега е така с този коронавирус), които се грижат за болни в домашни условия, които са много близо до тях, обработват ги, влизат в контакт с телесни течности.

Или пък медицински работници. Вече 16 такива са заболели в Китай. Но не и хора, които са имали обикновен контакт с някой с такъв вирус. Дали това ще остане така, или ще придобие качества да се предава лесно от човек на човек, е ключово, защото от това ще зависи колко ще се разпространи инфекцията.

Предишните два коронавируса вилняха в обществото и взеха своите жертви. Тежкия остър респираторен синдром например, който взе над 700 жертви, много хора го караха безсимптомно и започна да се трупа имунна прослойка в населението. Той постепенно беше ограничен и изчезна като инфекция. Много се надявам, че това ще се случи и сега, но дали ще стане така – предстои да видим.

– Тук готови ли сме за такава извънредна ситуация?

– В понеделник посрещнахме голяма група – 22 души, 16 от тях ученици, част от танцов състав от Петрич, който трябваше да участва във фестивал по случай Китайската Нова година. Но тъй като бяха отменени тържествата, те успяха да организират малко по-рано завръщането си. Направихме им прегледи, никой от тях няма никакви оплаквания. Шансът за внос на вируса по този начин е минимален, тъй като след строгите мерки за ограничаване на движението в провинция Хубей случаите в останалите градове на Китай не са толкова много. Ние ще дадем сега указания на личните лекари как да се отнасят с хората от състава, за какво трябва да внимават. И в рамките на 14 дни ще осигурим медицинско наблюдение, така че и те да са спокойни за здравето си, а и околните да знаят, че няма никаква опасност за тях.

– Какви все пак са симптомите на този коронавирус, ако нещо се случи с някого, как ще разберем? Много българи са свикнали на домашно лечение, не ходят на лекар…

– По симптомите нищо не можем да направим и да се ориентираме, защото заболяването протича с типични грипоподобни симптоми или като всички други респираторни заболявания – с температура, с неразположеност, с отпадналост, болки в гърлото, кашлица. Единственият начин, докато не се разработят сигурни методи за диагностика (а по това се работи много активно в момента в много страни и аз съм сигурен, че до две-три седмици и ние ще разполагаме със специфичен тест), е да се изключат възможностите това да бъде коронавирус. С други думи, ако има такива симптоми, ние да докажем, че става въпрос за грип или за парагрип, или за респираторно синцитиален, или за аденовирус, някой от другите вируси. Ако се окаже, че никой от тях не е, вече шансът това да е коронавирус е по-голям и се вземат мерки първо този човек да бъде правилно лекуван, изолиран, да намалим контактите му, докато не се възстанови.

– Да се прехвърлим на друга тема – водната криза в Перник. Има ли опасност от възникване на епидемии там?

– Опасност от епидемии има навсякъде, ако не спазваме елементарните хигиенни условия. Дори в градове, в които има вода. По ирония на съдбата в момента имаме по-сериозни проблеми в градове, в които изобщо няма режим на водата, а не толкова в Перник. В Перник нямаме нито един случай на хепатит А. Това обаче не значи, че трябва да сме спокойни. Разбира се, когато нямаш винаги налична течаща вода, това затруднява спазването на някои мерки. Но пък от друга страна, прави ми впечатление, че заостря вниманието на хората върху проблема и те започват да стават по-стриктни, по-внимателни, което помага.

Дори да няма течаща вода и възможност да се измиеш, дори да си навън, има масово разпространени евтини кърпички, които са напоени с дезинфекционен разтвор. Хепатит А вирусът не е много издържлив на такива дезинфектанти, така че много бързо го унищожава. Изобщо има начин да се опазим. По-строга хигиена вкъщи, особено на местата, в които се приготвя храна. Избягване на контакт с видимо болни хора, защото обикновено в началото на заболяването излъчват най-много вируси – това се отнася както за хепатита, така и за респираторните вируси. Така че да – опасност има, но е в наши ръце да регулираме риска и да го сведем до минимум.

– Какви други съвети бихте дали на хората там?

– И без да им даваме съвети, животът ги научи, че е най-добре да се използва бутилирана вода, такава се осигурява от общинските власти поне за детските градини, за яслите, за болниците. Останалите трябва сами да си я доставят. Пие се вода от проверени източници, които са доказано отговарящи на изискванията за питейна вода. И пак казвам – дори и при режим човек може да спазва тези елементарни изисквания, да ползва повече дезинфектанти и в отходните места, и в кухненския блок, което ще му осигури намаляване на риска.

Интервю на Вероника Янкова

ретро

Твоят коментар

About Ивана Александрова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*