Горещи новини

Ето всъщност колко сол се слага на туршията, за да не е пресолена или горчива

Ето всъщност колко сол се слага на туршията за да не е пресолена или горчива

Колко сол се слага на туршията? Писали сме вече по темата за саламурата на киселото зеле, и като цяло маринатата за туршията не се разминава драстично. Но ето веднага един бърз отговор.

Ако правите туршия в 720 мл или 1л. буркани, то една супена лъжица сол е достатъчна за такъв туршия в такъв буркан. Една супена лъжица сол без връх се равнява приблизително на 15 гр сол.

Ако ще правите туршията в бидон, следвайки стандарт по БДС за саламура, то няма да сбъркате, ако сложите количествено съотношение от 1.5 до 3% сол.

Следното е само кратка история на киселите краставички и връзката им с еврейската общност като основна храна в диетата на тази общност.

Вече знаете Колко сол се слага на туршията ;). А за тези които знаят, може са може само да добавим, че всичко е въпрос на вкус. Ферментацията ще свърши своетo, а как ще запазите туршията свежа ще напишем в следващите статии.

Любопитно за туршията и запазване на продуктите

Туршиите имат много дълга история и се срещат във всички култури. Най-ранните известни примери за туршия е от  краставици, за които се знае, че са били мариновани някъде около 2030 г. пр. н. е. в Месопотамия, когато жители от Северна Индия донесли семена от краставици в долината на Тигър.

Киселите краставички се споменават поне два пъти в Библията (Числа 11:5 и Исая 1:8), били са познати на древните египтяни (Клеопатра приписвала част от красотата си на туршиите), а Аристотел възхвалявал лечебния ефект на маринованите краставици.

Римляните внасят всякакви видове храни от страните, които завладяват, мариновали ги за пътуването в оцет, масло, саламура и понякога мед.

Известни любители на кисели краставички от историята включват имена като: императорите Юлий Цезар и Тиберий, крал Джон и кралица Елизабет I от Англия, Самуел Пепис, Америго Веспучи, Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън и Наполеон Бонапарт.

„Маринованите краставици придобиват голяма популярност в много части на Европа и Близкия изток, но може би никъде повече от източноевропейските евреи, които ги ядят с черен хляб и по-късно с картофи, като по-голямата част от диетата си“, казва равин Гил Маркс, автор на Маслинови дървета и мед: Съкровищница от вегетариански рецепти от еврейските общности по света.

Еврейската любов към киселите краставички датира от древния свят. През цялата описана история, както елитът, така и бедните маси са разчитали на кисели краставички, в древен Египет и Месопотамия е имало голямо разнообразие от мариновани продукти.

Твоят коментар

Be the first to comment on "Ето всъщност колко сол се слага на туршията, за да не е пресолена или горчива"

Какво мислите?