Home » БЪЛГАРИЯ » Ето как да изчислим бъдещата си пенсия!
Ето как да изчислим бъдещата си пенсия!

Ето как да изчислим бъдещата си пенсия!

ПИК е 10-значен буквено-цифрен персонален идентификационен код, издаван от Националния осигурителен институт (НОИ).

С него лицата могат чрез рубриката “Е-услуги” на интернет страницата на института (www.nssi.bg) да ползват редица електронни услуги, които са свързани с достъп до лични данни. Достъпът до е-услугите на НОИ се осъществява чрез въвеждане на ПИК и ЕГН/ЛНЧ. За лица, които нямат ЕГН/ЛНЧ, се въвежда служебен номер от регистъра на Националната агенция за приходите (НАП).

Издаваният от НАП 12-цифрен ПИК на този етап може да се ползва за достъп само до определени услуги, предоставяни от НОИ.

ПИК се издава на момента в териториалните поделения на НОИ и всички техни регионални офиси. Активирането му става в рамките на деня, следващ деня на неговото издаване. Услугата е безплатна, припомня Ко4.

Можете да го получите лично или чрез упълномощено лице във всяко едно териториално поделение на НОИ в страната. Личното получаване става само срещу лична карта, без да попълвате заявление. Ако упълномощено лице получава вашия ПИК, трябва да представи нотариално заверено пълномощно. В тези случаи се прилага копие от пълномощното, което след съпоставяне с оригинала, остава на съхранение в НОИ.

Изпратени по пощата документи и искания за издаване на ПИК не се обработват. Издадени удостоверения за ПИК не се изпращат по пощата, предупреждават от НОИ.

По интернет може да следите осигурителния си статус и дали работодателят ви начислява дължимите осигуровки. Ако ви предстои пенсиониране, може да проверите натрупания осигурителен стаж и доход, а също така да изчислите прогнозния размер на пенсията си.

В случай че сте останали без работа, ако сте в отпуск по майчинство или по болест, чрез своя ПИК можете да следите дали ви е отпуснато обезщетение и дали същото е изплатено.

Лицата, които са в отпуск по болест или бременност и раждане, имат възможност да проследяват постъпилите данни за издадени болнични листове и кои документи за тяхното изплащане са вече налични в НОИ.

За какво може да ползвате своя ПИК:

Изчисляване на прогнозен размер на парично обезщетение за бременност и раждане;

Справка за статус на социално осигуряване от 1997 г. насам;

Справка за осигурителен стаж и доход при пенсиониране;

Справка за подадени декларации за социално осигуряване за осигурено лице за периоди след 2004 г.;

Справка по ЕГН за изплатени чрез НОИ парични обезщетения и помощи от ДОО;

Справка за представени в НОИ документи и изплатени обезщетения и помощи от ДОО;

Справка за постъпили данни от издадени болнични листове в Електронния регистър на болничните листове и решенията по обжалването им;

Въвеждане/промяна на координати за получаване на съобщения от НОИ за изплатени парични обезщетения и помощи от ДОО;

Справка за изплатени парични обезщетения за безработица;

Справка за регистрирани заявления за отпускане на парични обезщетения за безработица;

Актуално състояние на изплащаните пенсии и добавки;

Справка за издадени пенсионни разпореждания.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?