Home » ЗА ДАМИТЕ » Ето как мързеливите туркини правят бързи кори за баница: Така всеки може, без сто часа точене!
Ето как мързеливите туркини правят бързи кори за баница: Така всеки може без сто часа точене!

Ето как мързеливите туркини правят бързи кори за баница: Така всеки може, без сто часа точене!

Как се правят кори за баница и бюрек: По този начин всеки може да направи домашни кори. Тази рецепта е за начинаещи и каквото и да правите с тези кори, баница или бюрек, всичко става много вкусно.

Тестото съдържа малко повече вода от другите теста за кори и затова се разстила по-лесно. Обърнете особено внимание на съставките и тяхното съотношение, тъй като това е много важно за успешното тесто. Ето какво ви трябва:

Домашни кори за баница и бюрек

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ за тестото:

  • 260 гр. брашно тип 450
  • 135 гр. топла вода
  • 2 с. л. олио
  • 2 с. л. оцет
  • 1/2 ч. л. сол

ЗА ПЛЪНКАТА:

  • 750 г младо краве сирене
  • 1 голямо или 2 малки яйца
  • 8 г сол или на вкус.

И още:

  • 200 мл олио

Приготвяне: 

Изсипете брашното в по-дълбок съд за месене и го смесете със солта. Добавете оцета и олиото, разбъркайте и започнете постепенно да добавяте водата. Продължете да месите на ръка за 10 минути.

Не бързайте и не се отказвайте, не е нужно да сте професионален готвач, за да знаете как да го замесите. Достатъчно е да го омесите „както знаете и умеете“ на ръка, следващите 10 минути, за да стане гладко и еластично.

След това го разделете на 8 топки (по 55 г). Оформете топчетата на рула и ги пуснете в купа с 200 мл олио. Намажете ги добре от всички страни, покрийте ги с плик или фолио и ги оставете да престоят един час на стайна температура.

топчета тесто

парчета тесто

Намажете формата за баница с три супени лъжици олио. През това време пригответе плънката. Любим ми е бюрек със сирене, а вие може да го приготвите с месо или плънка по ваше желание.

След като изтече времето, тестото е много меко и еластично, така че веднага щом го извадите от съда с олиото започва да се разтяга от само себе си. Поставете го върху работна повърхност и леко го натиснете с длан, след което започнете да го разтягате с леки движения напред-назад.

тесто в олио

разтягане тесто

Сами ще се убедите, че за тази рецепта не ви трябват специални умения. Дори малки деца могат да направят това. Ако ръцете ви спрат да се плъзгат по тестото, просто ги намажете и продължете.

Кората ще се разтегли толкова тънко, че ще стане прозрачна, все едно сте я разточили по обичайния начин. Но този път не е необходимо да я правите голяма по цялата маса, а е достатъчно да направите кора с правоъгълна форма.

Поставете плънката и без да бързате внимателно навийте на руло, за да не се набръчка и разкъса кората. Можете да отрежете краищата, които не съдържат пълнеж, но не е нужно. Завийте рулото като охлюв и го поставете в средата на тавата.

кора с плънка

тесто на руло

руло от тесто

Продължете процедурата с останалото тесто и съединете рулата едно за друго, спираловидно в намазнения съд. За да стане златиста коричка, намажете баницата отгоре с малко олио, но не е нужно, ако не искате.

навиване кори

охлюв от тесто

Пече се 45 минути в предварително загрята фурна на 220 градуса. Оставете да изстине малко, след което я нарежете и сервирайте с чаша кисело или квасено мляко.

бюрек с домашни кори

Да ви е сладко!

Твоят коментар

About Тодор Тодоров

Какво мислите?