Новините на фокус
Home » ЗДРАВЕ » Ето колко време ви трябва, за да влезете в кетоза – състоянието, при което тялото започва да топи мазнини:
Ето колко време ви трябва за да влезете в кетоза

Ето колко време ви трябва, за да влезете в кетоза – състоянието, при което тялото започва да топи мазнини:

Една от най-популярните диети в днешно време е кето-диетата, известна с приема на малко количество въглехидрати, която помага на тялото да изгори мазнините, превръщайки основното си гориво, глюкозата, в кетоза.

Кетоните са компоненти, които се получават от разтваряне на мазнините, които служат като алтернативно гориво. Кето-диетата помага не само да отслабнете, но е свързана с многобройни ползи, като понижаване на нивата на холестерола и понижаване на кръвната захар, инсулин и триглицериди.

Това, което винаги сме се чудили, е как да влезем в състояние на кетоза. 

Това е състояние на метаболизма, при което тялото ви превръща мазнините в молекули, наречени кетони, които тялото използва като основен източник на енергия, когато глюкозата е ограничена. Най-добрият начин за въвеждане в състояние на кетоза е драстичното намаляване на въглехидратите, изпробва Ко4.

кето-диетата

Ако тялото ви има излишък от глюкоза, тя може да се натрупа в черния дроб и мускулите под формата на гликоген. 

Времето за влизане в кетоза е различно за всеки човек. Първоначално ще ви трябват 2 до 4 дни, за да влезете в кетоза, ако ядете 20 до 50 грама въглехидрати на ден. Някои хора се нуждаят от около седмица. Това зависи от приема на въглехидрати, дневния прием на мазнини и протеини, упражненията, годините и метаболизма.

Когато тялото ви влезе в кетоза, може да почувствате нещо, подобно на състоянието при грип – симптомите включват главоболие, умора, гадене, лош дъх и повишена жажда. Въпреки, че това може да е знак, че сте влезли в кетоза, най-добрият начин да го проверите е да контролирате нивото на кетони в тялото си.

мазни храни

Ако искате да ускорите навлизането в кетоза, намалете въглехидратите. Не правете грешката да въвеждате повече мазнини, тъй като това може да забави производството на кетони и загубата на тегло. Нека поне 70% от дневния ви калориен прием да е от мазнини, 20% – от протеини и 10% – от въглехидрати.

Внимавайте с протеините, защото и те могат да попречат на този процес. 

Правете упражнения, спете достатъчно и почивайте през деня, за да може тялото ви да бъде готово да се посвети на кетозата.

филия с масло
Източник: За жената
Твоят коментар

About Цветан Славчев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*