Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » Жената на Калата оцелява със 185 лева вдовишка добавка
Жената на Калата оцелява със 185 лева вдовишка добавка

Жената на Калата оцелява със 185 лева вдовишка добавка

Валентина Калоянчева – съпругата на големия актьор Георги Калоянчев, получавала единствено вдовишка добавка, но не и пенсия от държавата.

Вдовицата на Калата вземала по около 185 лева месечно, които се явяват процент от пенсията, която театралната легенда имал приживе. Той бе сред артистите, удостоени с персонални пенсии в размер на 700 лева.

Според закона на съпругата му се полагали 26,5% от сумата, каквото е правилото и за всички овдовели български граждани. С по-малко от 200 лева обаче оцеляването на Валентина било невъзможно, ако синовете ѝ не ѝ помагали. Преди време стана медийно известно, че Валя, която имала доказана 55% инвалидност, е кандидатствала за пенсия по болест, но молбата ѝ не била одобрена и парите ѝ били отказани.

Такава за стаж пък не получавала, тъй като нямала и един официален работен ден. Навремето Калата ѝ забранявал да се труди. Единственото, което правела, било да го придружава по време на турнета и да му бъде нещо като импресарио. Приживе Калоянчев ѝ обещавал, че ще се грижи за нея, докато са живи, но съдбата решила друго и вече единадесета година Валя е вдовица.

Въпреки че е минало повече от десетилетие, откакто обичаният актьор ни напусна, жена му споделя, че още не е преодоляла загубата му. Тя продължавала да държи домашните му чехли до входната врата и редовно вадела, перяла, гладела и подреждала дрехите му, сякаш не спирала да очаква, че любимият ѝ Георги, с когото бяха неразделни 47 години, ще се върне. Заради проблемите си с краката напоследък вдовицата на Калата все по-рядко ходела на гроба му, макар да ѝ се искало. Нямало и ден, в който да не мисли за него.

Неотдавна Валя претърпя и тежка операция за отстраняване на жлъчката, която дълго време ѝ създавала сериозни проблеми. Интервенцията била извършена безкръвно и тя се възстановила бързо, учудвайки дори лекарите. В момента съпругата на театралната легенда живее ту при единия си син, ту при другия. През зимата за нея се грижи Явор, който обитава столичния апартамент на семейството в кооперация в квартал „Лозенец“, където живееше и Стоянка Мутафова. Той работи като оператор в БНТ от дълги години.

През летните месеци Валя гостува и на другия си син Ивайло, който пък се е установил в къщата на фамилията в Банкя. При него са единият му син и двете внучета, но не и жена му, която е на гурбет в Англия. Ивайло пък продължава да играе в трупата на Сатиричния театър.

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?