Home » БЪЛГАРИЯ » Застрахователи искат 1000 лв. Гражданска отговорност – до кога ще търпим?
гражданска отговорност 1000 лв

Застрахователи искат 1000 лв. Гражданска отговорност – до кога ще търпим?

Без предложените промени в Кодекса за застраховане цената на застраховката „Гражданска отговорност“ за автомобили може да се покачи трикратно и да стигне 1000 лева, каза Светла Несторова, председател на УС на Асоциацията на българските застрахователи.

Причината е решение на Върховния касационен съд от лятото, с което се разширява кръгът на хората, които могат да получат обезщетение, уточни тя.

„Обезщетението за неимуществени вреди би трябвало да бъде само част от обезщетението по Гражданска отговорност по ПТП. Би следвало основна роля да имат имуществените вреди – медицинските разходи, загуба на трудоспособност и от това невъзможност за поемане на грижи за деца“, изтъкна Светла Несторова.

Според нея така претенциите много по-обективно могат да докажат и да се защитят в съда. Всички страни в Европа има таван за обезщетенията за неимуществени вреди, припомни Несторова. Във Великобритания той бил 10 000 паунда.

По думите й застрахователите трябва да съберат още между 800 милиона и 1.3 млрд. лева, за да покрият претенции за щети от последните пет години, каза Несторова.

Разчетената цена на „Гражданската отговорност“ заплашва да достигне 1000 лева, тоест да надхвърли трикратно увеличение на застраховката, алармират от Асоциацията. В момента 330 лева е средната цена на застраховките.

„На практика ще бъдат засегнати всички домакинства в страната, тъй като по последни данни у нас има над 3 млн. автомобила“, посочи председателят на Асоциацията на българските застрахователи.

В момента средния брой на лица, които получават обезщетение е 2,5 души. Ако предположим, че с новите правила ще дойдат още 2,5 души, които имат право на обезщетение, това означава двоен скок и на обезщетенията. Застрахователите трябва да съберат още между 800 милиона и 1,3 млрд. лева, за да покрият претенции за щети от последните пет години“, настоя Несторова.

Вече има нови съдебни дела по стари случаи с нови ищци, посочиха още от Асоциацията.

„Първото решение на съда е в полза на непълнолетно братче, и съдът е присъдил 50 000 лева“, посочи Несторова.

Тя отбеляза, че в Европа фокусът на обезщетенията е насочен към възстановяване на ранените. А у нас застрахователите се притесняват, че методите, по който се установява съжителство, са неточни.

„Стигаме до абсурдите майки да бъдат разпитвани от психолог колко точно са обичали детето си, за да може да се прецени размера на обезщетението“, подчерта Несторова.

Друг проблем е, че голяма част от изплатените суми не достигат до обезщетените лица, а отиват в джоба на адвокати.

„Щетимостта е основен фактор, който влияе на цената на Гражданската. У нас имаме едни от най-ниските цени в ЕС, а за сметка на това имаме почти двойно жертви“, посочи Несторова и поясни, че това оказва натиск върху застрахователната индустрия.

„Обратно на тиражираните послания: нямаме интерес от непосилна гражданска отговорност. Асоциацията няма интерес от социална криза и главоломно увеличаване на цената“, заяви тя.

Лимитът, за който асоциацията настоява, е само за неимуществени вреди. Той няма нищо общо с имуществените вреди, които се доказват по-лесно, а в тях влизат също финансовото обезпечаване на близките на загиналите, разходите за образование на децата на загинали родители, дори медицинските грижи и обезщетяването за лишаването от доход. „Просто на адвокатите не им се занимава с това, защото тези загуби трябва да се докажат. По-лесно им е да намерят двама-трима свидетели, които да кажат пред съда, че са получили емоционални травми от смъртта на свой близък и така да претендират за обезщетение“, каза изпълнителният директор на „Армеец“ Константин Велев.

От асоциацията настояват лимитът, за който председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова внесе в петък предложение да е 20 хил. лв., да е само временен. По думите на Несторова той ще действа само до създаването на методика за обезщетяването, тъй като сега съществува хаос и застрахователният сектор е само в началото на процес, който сериозно застрашава сектора. Според застрахователите решението на ВКС ще доведе до извънредни разходи за сектора от порядъка на 800 млн. лв. до 1,3 млрд. лв. При това става въпрос само за случаи, които не са обхванати от 5-годишната давност и по които застрахователите вече са изплащали обезщетения.

Според Несторова от сегашната ситуация печелят определен кръг адвокати, които много лесно взимат пълномощно да представляват близките на загиналите и вече има случаи, в които се възползват от тяхната наивност и присвояват парите. Застрахователите обаче не пожелаха да кажат нито едно име.

На много места в Европа действително има професионални методики, по които да се изплатят обезщетенията по начин, който адекватно се посрещат медицинските разходи и други последващи на пострадалите ПТП-та.

От Асоциацията отново призоваха за въвеждане на системата бонус-малус, както и на по-фина методика за определяне размера на обезщетенията.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?