Home » ЗДРАВЕ » Защо лекарите препоръчват да спим на лявата страна – 6 причини да го правите редовно?
Защо лекарите препоръчват да спим на лявата страна

Защо лекарите препоръчват да спим на лявата страна – 6 причини да го правите редовно?

Добрият сън е необходим за здравето. Много нежелани проблеми възникват от липсата на сън, включително влошаване на когнитивните функции и риск от сърдечни заболявания и диабет.

Но се оказва, че това не е само количеството, но и качеството на съня. Хората, които се въртят цяла нощ, се чувстват по-уморени и разочаровани през деня. Сънят има няколко последователни етапа, всеки от които оказва влияние върху неговото качество. Те са означени с номера от 1 до 4, плюс има и етап от БДО – бързи движения на очите. Всеки от тях оказва влияние върху качеството на съня. Въпреки че не е толкова важно в какво положение ще спите, ако е удобно и приятно за вас, учените все още вярват, че сънят от лявата страна е по-полезен за здравето. Ще разгледаме шест причини за това.

1. Укрепване на лимфната система

Според Аюрведа спането на лявата страна подобрява циркулацията на течности в лимфната система. Факт е, че лимфата се движи през лявата страна на тялото през гръдните канали. Спането на лявата страна естествено ускорява този процес, поради гравитацията.

Западната медицина подкрепя тази идея: тази позиция в съня подобрява изтичането на отпадъчни материали от тялото, включително от мозъка. В покой, мозъкът използва церебрални течности за отстраняване на токсините и другите отпадъци, използващи лимфната система. Ако спите на дясната страна, тогава се създават препятствия, за да се движи лимфната повърхност.

2. Подобрено храносмилане

Преди време беше немислимо да ядете преди сън, тъй като се вярваше, че храносмилателните процеси почти спират по време на сън. Сега е известно, че това не е така: храносмилането продължава по това време и освен това тялото се нуждае от определено количество “гориво” за подпомагане на жизненоважни процеси, включително сърдечен ритъм и дишане. Спането на лявата страна подобрява храносмилането, тъй като позволява храносмилането на храната да се движи по лява част на чревния тракт до долните части. Стомахът също се намира отляво, така че ако спяте на лявата страна, той не натиска панкреаса. В този случай той свободно произвежда ензими, които подпомагат храносмилането. И накрая, подобен сън подобрява сутрешното движение на червата, което е добър начин да започнете деня.

3. Предимства за сърцето

Тежестта помага на сърцето да работи по-ефективно. Сърцето се намира в лявата страна на гръдния кош, така че е по-лесно изпомпва лимфата в положение за спане от лявата страна. Аортата, най-голямата артерия в тялото, също преминава отляво. Кръвта се прехвърля по-лесно от сърцето, ускорява се от гравитацията, така че трябва да изхарчат по-малко усилия за изтичането й. Когато спите на лявата страна, налягането в долната вена кава, която носи кръв към сърцето също намалява, тъй като вътрешните органи го компресират. По принцип кръвообращението се подобрява в тази позиция.

4. Ползи за бременните жени

Здравословното движение на течности е особено важно за бременните жени, тъй като телата им доставят кръв на две тела наведнъж. За да се справят с тази работа, обемът на кръвта им се увеличава. Сънят на лявата страна не само помага да се подобри потока на течности към плода, но също така се намалява натиска върху разширената матка и гръбначния стълб. Ето защо детето няма да бъде “смазано” от вътрешните органи на майката.

5. Намаляване на киселините в стомаха

Сънят на лявата страна също намалява киселините, но от дясната – напротив, засилва ги. Факт е, че сънят от дясната страна допринася за по-активна секреция на стомашна киселина в хранопровода, което води до характерните неприятни усещания. Но в позицията от лявата страна се създава бариера между стомаха и хранопровода, която предпазва киселините от изпръскване.

Редица изследвания в областта на гастроентерологията потвърждават, че хората, които спят на дясната си страна след хранене, изтичането на стомашна киселина от хранопровода отнема повече време.

6. Намаляване на болката в гърба

Неправилното положение на тялото при сън може да предизвика болки в гърба или дори да ги влоши, ако вече имате проблеми с гръбначния стълб. Предимството на съня на лявата страна – намаляване на болката. Първо, в този случай натискът върху гръбначния стълб намалява. На второ място, вече споменатото подобрение в кръвообращението на кръвта и другите телесни течности също намалява болката в гърба. Здравословното кръвообращение намалява възпалителните процеси, които иначе биха станали хронични.

Как да се научиш да спиш на лявата си страна

Ако обикновено спите на дясната страна на тялото, това да се свикнете да спите на лявата страна в началото ще бъде трудно. Освен това, когато спите, е трудно да контролирате позицията на тялото си и може несъзнателно да се преобърнете по гърба или на другата страна. Ето някои съвети, които да ви помогнат:

  • Поддържайте гърба си с твърда възглавница, която ще ви предпази от преобръщане.
  • Стиснете възглавницата между коленете си.
  • Поставете светлинен източник отдясно: в съня си ще избегнете инстинктивно обръщане към него.

Опитайте се да спите на лявата си страна поне за една седмица или две и да наблюдавате усещанията.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?