Home » ЗА ДАМИТЕ » Защо лелите и чичовците имат специално място в живота на децата
Защо лелите и чичовците имат специално място в живота на децата

Защо лелите и чичовците имат специално място в живота на децата

Да бъдеш леля или чичо е огромна благословия. Това е възможност да бъдеш наставник, приятел, съучастник. Отношенията на лелите и чичовците с племенниците са наистина специални. За разлика от бабите и дядовците, те са връстници на родителите и това им дава възможност да се отнасят по различен начин.

Те знаят как да заслужат доверието на детето. Те имат свой собствен подход, за да накарат племенника да мисли, че „всичко ще бъде наред“. И много често те стават най-добри приятели. Постарахме се да изброим основните причини, заради които отношенията с лелите и чичовците имат специално място в живота на децата:

Те са като мама и тати, но с друга гледна точка

За децата понякога е невероятно, че възрастен може да бъде толкова добре запознат с тях. Това създава специална връзка между лелите/чичовците и племенниците, защото тя се отличава от връзката с родителите, но е и изградена от истинско съчувствие и искреност.

Различният поглед върху нещата на лелите и чичовците предизвиква искрен възторг сред племенниците. Това не значи, че децата имат лоши отношения с родителите си. Но с лелите и чичовците децата се чувстват много защитени и знаят, че доверието им никога няма да бъде предадено.

Помежду им има специални доверителни отношения

Лелите и чичовците знаят как да слушат детето и да не превеличават неговото възприятие, както са склонни да правят родителите. Те реагират на племенниците далеч по-спокойно от мама и тати. Те имат далеч повече свобода, за да говорят открито за много проблеми и детски преживявания. Лелите и чичовците не са подтиквани от задължението да обучават и да бъдат нравоучители.

Всичко това спомага за установяване на дълбоки доверителни отношения с племенниците. И в рамките на тези отношения възрастният често може да даде наистина ценен съвет.

Идеален баланс между защита и съгласие

Лелите и чичовците разрешават повее от родителите. Те намират идеалния баланс между забраната и съгласието, като не рискуват благополучието на децата. Те винаги успяват да бъдат добър пример и да запазват безспорния си авторитет. Способни са да осигуряват еднакво безопасност и любов.

Безусловно приятелство

За човек семейството винаги е мястото, където той намира подкрепа. И лелите, и чичовците не са изключение. Приятелите и познатите идват и си отиват с времето. Тези срещи и раздели понякога преминават болезнено.

Лелите и чичовците знаят как да бъдат приятели и родители едновременно и това трае за цял живот. Те винаги намират време за своите племенници и дори да живеят далеч, винаги намират начин да не губят контакт с децата.

Съветите им са забавни и пълни с опит

Лелите и чичовците имат уникалното свойство да виждат живота по-малко фатален и пагубен, отколкото го виждат родителите. Това не значи, че те игнорират важните правила и устои. Но са далеч по-гъвкави в тяхната интерпретация и прилагане, отколкото майките и бащите.

Само чичото може да разкаже виц, който никога няма да бъде чут от родителите. А лелята да даде наистина ценен съвет в деликатни ситуации. Те винаги проявяват грижи и опека, когато това е наистина нужно.

Приятели от първия ден

Огромното предимство, което имат чичовците и лелите пред другите възрастни е, че те помнят своите племенници от самото раждане. Те знаят из основи цялата история около порастването и възпитаването им, делили са заедно с родителите всички радости и беди в отношенията с децата.

Ето защо лелите и чичовците са идеалните посредници между своите братя/сестри и техните деца. И в живота непременно ще възникне случай, когато с радост ще използвате това.

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?