Новините на фокус
Home » СВЯТ » Защо пак ще почивам в Гърция
Защо пак ще почивам в Гърция

Защо пак ще почивам в Гърция

Не бих си поръчала от прословутите стекове за 500 лв. на морето, но си остава фактът, че в заведенията по нашите курорти цари голяма скъпотия. Затова хората избират Гърция, където за същите пари получаваш качествено обслужване и огромни порции в ресторантите.

Край Варна скромен обяд от кюфтета с лютеница излиза около 15 лв., а за малка минерална вода искат от 2,50 до 3,50 лв., лимонада, забъркана от някакъв прах – 8 лв. Тараторът е 4-5 лв., малка порция пържени картофи – 10 лв.

В по-елитен ресторант предлагаха специална френска чорба с няколко вида риба и морски дарове за над 30 лв. Но нея да си я поръча онзи, дето яде стековете за 500 лв. За два шезлонга и чадър пък в „Св. Константин и Елена“ ни взеха 20 лв.

Оказа се обаче, че скъпо е не само на морето. За да не останат по-назад, цените си са надули и минералните спа курорти. Бях за няколко дни в Хисаря, където нощувките в добрите хотели са на цени като в Златни пясъци. Същото важи и за храната.

Навсякъде в заведенията салатите са от 12-15 лв. нагоре, дори обикновената шопска е 10 лв. Порция основно ястие е 20-30 лв. дори в непретенциозен ресторант. И в този прекрасен курорт са усвоили българския принцип ден година храни. Неслучайно летовниците вечер се прибират по хотелите с найлонови торбички, пълни с вода и опаковани храни от близкия сепурмаркет.

Не толкова че нямат пари, но прекалявате, бе, хора, големи обирджии сте. А обслужването ви често не е на ниво, малко персонал, намръщени или нефелни сервитьорки. Това е то бизнес по български.

От друга страна, навсякъде кръчмите са пълни. Тогава защо ресторантьорите да не вдигат цените до небесата – като има кой да консумира и да им плаща.

Но аз повече няма да експериментирам и догодина отново ще заложа на Гърция за по-сигурно.

Татяна Тонева, Велико Търново

Твоят коментар

About Натали Славчева

Какво мислите?