Новините на фокус
Home » БЪЛГАРИЯ » За пример! Роми даряват средства за строежа на църква в Тюленово
Роми даряват средства

За пример! Роми даряват средства за строежа на църква в Тюленово

Първата копка за изграждането на православен храм в село Тюленово, община Шабла беше направена вчера. Идеята съществува от години и най-сетне беше осъществена, разбра Ко4.

Проектът за църквата е дело на арх. Асен Коев.

Снимка: „Нова Варна“

В селото, където живеят петдесетина души, никога не е имало църква. Идеята се заражда още през 2003 година, но нещата тогава не се случват. През 2006 година местните са искали да направят параклис, но и тази идея пропада.
Благородната инициатива се подема отново през 2016 година от добричлията Димитрин Георгиев, който се ангажирал да издигне храма до груб строеж, припомня Дарик.

 

Снимка: „Нова Варна“

 

Църквата ще се казва „Свети Георги”. Вече е избрано църковно настоятелство, приет е уставът му.

Председател на настоятелството е шабленският свещеник Павел Максимов. Сред дарителите за градежа са и местни от ромски произход. Те са дарили средства и се включиха в събитието, каза първият дарител Емил Тодоров.

В основите на черквата днес поставиха камък, надписан от представители на варненската митрополия и урна с послание и подписите на съпричастни към градежа.

Така иконата на Св. Николай Чудотворец, подарена на местните рибари преди десет години, ще се върне в дома си. Този акт поставя и началото на инициативата.

Източник: Нова Вест

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?