Новините на фокус
Home » KO4 STORY » В това село над 300 души са столетници, а 60 са дочакали своята 110-годишна възраст – тайната е в една билка
В това село над 300 души са столетници

В това село над 300 души са столетници, а 60 са дочакали своята 110-годишна възраст – тайната е в една билка

Търсите тайната на дълголетието? Ще Ви я разкрият жителите на едно от населените места с хора на преклонна възраст в света – италианското село Ачароли.

То е сгушено между морския бряг и планината, близо е до курорта Салерно, на 140 км южно от Неапол и приютява около две хиляди жители, пише Дело бг. От тях над 300 са столетници, а 60 са дочакали своята 110-годишна възраст. Група американски и италиански учени се нагърбили с нелеката задача да открият тайната на дълголетието. Започнали своето изследване със свойствата на една ароматна подправка, която е част от средиземноморската диета на жителите на селцето.

Възрастните жители в този край на света не познават болестта на Алцхаймер и нямат сърдечносъдови проблеми.

Според самите дълголетници, а и според лекарите, това се дължи на един вид риба и на една ароматна подправка, които освен да удължават живота, поддържат хората в отлично здраве и форма, разбра Ко4.

Учените от университета в Сан Диего и италианските им колеги са първите, които са получили разрешение да направят подобно проучване в Ачароли.

„На плажа в Ачароли видях хора на по 90 години и нагоре да събират тен и да се наслаждават с цигара в ръка и с наднормено тегло, с кореми, сякаш са в деветия месец от бременността“, казва удивен за New York Post американският кардиолог Алън Масел, водещ на екипа от учени.

Каква е тайната на столетниците от малкото южно италианско селце?

Два продукта изключително често се консумират от всички тях. Може да се каже, че са в основата на тяхната тайна рецепта за дълъг живот – ароматният розмарин и вкусните сардини.

Билката розмарин е потвърдено научно, че намалява риска от Арцхаймер, подобрява дейността на мозъка и помага за добрата памет. Независимо дали е пресен или сух, розмаринът е богат на калий, калций, желязо, манган, мед и магнезий.

Сардините пък са другата им тайна – панацея за всички клетъчни възпаления в организма. Столетниците от Ачароли овкусяват салатите и ястията си със зехтин и си позволяват по чаша вино на с всяко хранене.

Източник: Ретро

Твоят коментар

About Цветан Славчев

Какво мислите?